Cum a scăpat Șatra B.E.NZ de amendă. Mai multe trupe și cântăreți solo au primit amenzi din partea Jandarmeriei pe motiv că au provocat indignarea mai multor persoane la spectacolele susținute, prin versurile melodiilor interpretate.
Solistul trupei Șatra B.E.NZ, Cătălin Guță, a fost amendat după ce a cântat la festivalul Neversea din Constanța. Prima decizia a instanței în cazul lui e favorabilă. Completul de judecată a adus în discuție „sinceritatea” noastră față de participarea la un eveniment artistic și de agreare a unui gen muzical.
Totul a pornit de la melodia „Mosphit”, ale cărei versuri făceau referire la organele sexuale masculine și la acte sexuale explicite, în prezența unui public vast, unde erau prezenți și minori.
Tocmai din acest motiv, Jandarmeria Constanța a amendat trupa, precizând că „tot programul trupei a conținut expresii vulgare, iar melodia Mosphit aduce atingere memoriei persoanelor decedate”. „Cătălin Guță a fost apărat de avocatul Vlad Mureșan, din cadrul Buju, Stanciu & Asociații, care a susținut, în mare parte, că actele artistice sunt protejate de libertatea de exprimare și nu pot fi cenzurate”.
Cătălin Guță a fost apărat trupei de avocatul său, Vlad Mureșan, din cadrul Buju, Stanciu & Asociații.
„Argumentele noastre au subliniat importanța artistică și culturală a libertății de exprimare, un principiu fundamental în orice societate democratică. Deși precedentul judiciar nu este izvor de Drept, ne dorim ca hotărârea instanței să fie menținută, deoarece este vorba despre dreptul la libera exprimare, prevăzut în Constituție. Așa cum reiese din filmări, probe în instanță, participanții la spectacol au cântat împreună cu el (cu solistul trupei Șatra B.E.N.Z), au aplaudat, nu a fost nimeni indignat, știau ce gen muzical abordează”, au subliniat reprezentanții societății de avocatură Buju, Stanciu & Asociații, pentru Ziare.com.
Judecătoria Sector 4 București a arătat că amenda nu e întemeiată fiindcă nu poate fi vorba despre tulburarea liniștii publice, având în vedere că spectatorii au ales să participe la spectacol.
„Atât timp cât participarea la Festivalul de muzică Neversea și implicit participarea la concertul trupei, nu a fost una liberă, cu atât mai mult se poate reţine că spectatorii în mod deliberat au ales a participa la respectivul concert, fără a considera că melodiile trupei provoacă indignare sau lezarea demnități acestora. Participanții la concert au participat în mod voluntar la spectacol, din apreciere pentru trupa respectivă, având așteptarea legitimă a genului muzical și a limbajului reprezentativ pentru trupă”, se arată în decizia instanței, consultată de Ziare.com.Jandarmeria Constanța a formulat apel, acesta fiind în curs de soluționare.
Sociologul Monica Zottu-Pavel a explicat că nu are rost să încercăm educarea publicului la un festival de muzică precum Neversea sau Untold. „Gusturile muzicale se pot educa, dar nu cred că se așteaptă cineva să se facă Educație, să se scrie lucrări academice la un concert de rap, acolo oamenii vin pentru că le place un anumit gen de muzică, pe care îl cunosc în prealabil. Cred că asta ar trebui să înțelegem: educați putem fi oriunde, orice gen muzical am alege să ascultăm”.
Alți artiști amendați pentru versurile melodiilor sunt: Cătălin Ștefan Ion (Cheloo) și Bogdan Ionuț Pastacă (Ombladon) de la Paraziții, Macanache – Constantin-Bogdan Dinescu, Gheboasă (Gabriel Gavriș).