Controversa melodiilor vulgare de la marile festivaluri de muzică. Cum a scăpat Șatra B.E.NZ de amendă: „Spectatorii au ales să participe la concert”

Untold și Neversea sunt cele mai mari festivaluri organizate în țara noastră. Regulile lor de funcționare au iscat mari controverse printre cei prezenți.
Alina Costache
06 iul. 2024, 10:36
Controversa melodiilor vulgare de la marile festivaluri de muzică. Cum a scăpat Șatra B.E.NZ de amendă:

Cum a scăpat Șatra B.E.NZ de amendă. Mai multe trupe și cântăreți solo au primit amenzi din partea Jandarmeriei pe motiv că au provocat indignarea mai multor persoane la spectacolele susținute, prin versurile melodiilor interpretate.

Solistul trupei Șatra B.E.NZ, Cătălin Guță, a fost amendat după ce a cântat la festivalul Neversea din Constanța. Prima decizia a instanței în cazul lui e favorabilă. Completul de judecată a adus în discuție „sinceritatea” noastră față de participarea la un eveniment artistic și de agreare a unui gen muzical.

Citește și Experienţa teribilă a unei familii de români: s-a trezit fără cazare după 12 ore de condus! „Rezervare făcută în februarie, plătită în aprilie”

Totul a pornit de la melodia „Mosphit”, ale cărei versuri făceau referire la organele sexuale masculine și la acte sexuale explicite, în prezența unui public vast, unde erau prezenți și minori.

Tocmai din acest motiv,  Jandarmeria Constanța a amendat trupa, precizând că „tot programul trupei a conținut expresii vulgare, iar melodia Mosphit aduce atingere memoriei persoanelor decedate”. „Cătălin Guță a fost apărat de avocatul Vlad Mureșan, din cadrul Buju, Stanciu & Asociații, care a susținut, în mare parte, că actele artistice sunt protejate de libertatea de exprimare și nu pot fi cenzurate”.

Cum s-a apărat solistul Șatra B.E.N.Z

Cătălin Guță a fost apărat trupei de avocatul său, Vlad Mureșan, din cadrul Buju, Stanciu & Asociații.

„Argumentele noastre au subliniat importanța artistică și culturală a libertății de exprimare, un principiu fundamental în orice societate democratică. Deși precedentul judiciar nu este izvor de Drept, ne dorim ca hotărârea instanței să fie menținută, deoarece este vorba despre dreptul la libera exprimare, prevăzut în Constituție. Așa cum reiese din filmări, probe în instanță, participanții la spectacol au cântat împreună cu el (cu solistul trupei Șatra B.E.N.Z), au aplaudat, nu a fost nimeni indignat, știau ce gen muzical abordează”, au subliniat reprezentanții societății de avocatură Buju, Stanciu & Asociații, pentru Ziare.com.

Sociolog: „Nu cred că se așteaptă cineva să se facă Educație la concert de rap”

Judecătoria Sector 4 București a arătat că amenda nu e întemeiată fiindcă nu poate fi vorba despre tulburarea liniștii publice, având în vedere că spectatorii au ales să participe la spectacol.

Citește și Cum se încarcă corect telefonul mobil pentru a-i crește durata de viață a bateriei. Greșeala frecventă făcută de mulți utilizatori

„Atât timp cât participarea la Festivalul de muzică Neversea și implicit participarea la concertul trupei, nu a fost una liberă, cu atât mai mult se poate reţine că spectatorii în mod deliberat au ales a participa la respectivul concert, fără a considera că melodiile trupei provoacă indignare sau lezarea demnități acestora. Participanții la concert au participat în mod voluntar la spectacol, din apreciere pentru trupa respectivă, având așteptarea legitimă a genului muzical și a limbajului reprezentativ pentru trupă”, se arată în decizia instanței, consultată de Ziare.com.Jandarmeria Constanța a formulat apel, acesta fiind în curs de soluționare.

Sociologul Monica Zottu-Pavel a explicat că nu are rost să încercăm educarea publicului la un festival de muzică precum Neversea sau Untold. „Gusturile muzicale se pot educa, dar nu cred că se așteaptă cineva să se facă Educație, să se scrie lucrări academice la un concert de rap, acolo oamenii vin pentru că le place un anumit gen de muzică, pe care îl cunosc în prealabil. Cred că asta ar trebui să înțelegem: educați putem fi oriunde, orice gen muzical am alege să ascultăm”.

Alți  artiști amendați pentru versurile melodiilor sunt: Cătălin Ștefan Ion (Cheloo) și Bogdan Ionuț Pastacă (Ombladon) de la Paraziții, Macanache – Constantin-Bogdan Dinescu, Gheboasă (Gabriel Gavriș).

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care pot face bani frumoși până la final de an. Se întâmplă ceva magic în viața lor în următoarele 5 luni
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Renault, ofertă pentru soții care divorțează. Își pot primii banii pe mașină înapoi
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Elicopterul SMURD a transferat de urgență un bebeluș în stare critică de la Galați la Iași
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!