După ce părinţii elev din clasa a doua, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, au susţinut că tema copilului lor a fost corectată greşit şi copilul a primit calificativ „Satisfacator”, deși răspunsurile sale din caiet erau corecte, în cursul serii, mai mulți părinți din clasa respectivă și profesori din Iaşi s-au străduit să demonstreze că părinţii reclamanţi nu au dreptate şi au postat şi distribuit pe Facebook o altă variantă de exercițiu, despre care ei pretind că ar fi fost adevărata temă.
„Iași, 2019 – Colegiul Mihai Eminescu
David a ajuns acasă și s-a dus direct la dex-ul cel mare și greu (nu ăla on-line), pe care-l răsfoim de multe ori, la partidele de Scrabble – m-a întrebat,
Tati, eu unde am greșit, nu înțeleg ?
Ce să-i răspund, domnule învățător, de la clasa a II-a B ?
Am încercat totuși să-mi lămuresc copilul, că trăim într-o țară în care ne dorim și luptăm zi de zi, „să apună pe vecie acest sUare întunecos cu tot cu patinUarele ce ne scufundă, încet încet, într-un neant …”, a scris tatăl elevului pe Facebook, alături de o fotografie cu tema corectată „greşit”.
După viralizarea postării părintelui, au fost voci care l-au criticat dur pe dascălul Spiridon Andrieș, dar şi persoane care au sărit în apărarea învăţătorului. Acestea din urmă au postat o fotografie din caietul altui elev, din care rezultă că elevii ar fi trebuit să corecteze acele greșeli plasate intenționat. Doar că textele din cele două fotografii nu corespund.
Părinţii colegilor de clasă îi iau apărarea dascălului şi îl critică dur pe tatăl elevului. Mai mult, aceştia au anunţat, într-un comunicat de presă, că vor solicita MIniserului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar să ia măsuri legale „pentru înlăturarea acestui factor destabilizator, pe care îl reprezintă domnul Ionel Tarnoveski, în buna desfăşurare a activităţilor şcolare”.
Marţi seară, pe Facebook a fost distribuită masiv postarea unei persoane care susţinea că acea „corectură fotografiata este scoasa din context, intrucat aceasta se refera la respectarea cerintelor exercitiului. Exercitiul cerea ca elevul sa copieze de pe tabla textul cu erorile incluse, iar mai apoi sa le sublinieze si sa le corecteze. Elevul in cauza nu a respectat cerintele de baza ale exercitiului. Desigur, scos din context, totul arata altfel”.
Totuși, cele două texte nu sunt identice. Și nici cerințele nu sunt aceleaşi.
Mama copilului a făcut publice, pe Facebook, imaginile integrale cu caietul, cerintele şi rezolvările copilului. Acestea susțin varianta prezentată, inițial, de tată elevului şi îl contrazic pe dascăl.