Întrebat dacă votul de luni al plenului Camerei în cazul Udrea este de încuviinţare a arestării preventive a acesteia, Eugen Nicolicea a răspuns: „Conform deciziei Curţii Constituţionale, da, conform Statutului (deputaţilor şi senatorilor – n.r.), nu”.
Nicolicea, membru al Comisiei juridice a Camerei, crede că pentru această situaţie neclară este de vină fostul PDL, care a contestat la Curtea Constituţională prevederile noi ale Statului deputaţilor şi senatorilor şi care propuneau ca ridicarea imunităţii să se facă cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi şi nu cu jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor.
„Am făcut o propunere de modificare a articolului 24, alineatul 4 din Statut, ca ridicarea imunităţii să fie luată cu jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi. Asta însemna că intram în acord cu decizia Curţii. Grupul PDL de atunci a atacat la Curtea Constituţională articolul 24 şi a fost declarat neconstituţional.
Prin urmare, prevederea veche jumătate plus unu din numărul total să fie votul dat a rămas în vigoare. Şi acum este această chestiune că avocatul se va folosi de acest impediment. Încurcătura este produsă de grupul PDL, care a atacat atunci la Curte„, a explicat Nicolicea.
CITEŞTE ŞI Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap VIDEO
La rândul său, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PC Bogdan Ciucă, a declarat că votul dat luni în plenul Camerei Deputaţilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Elena Udrea a respectat prevederile constituţionale şi ale Curţii Constituţionale.
„Comisia juridică şi Parlamentul a aplicat procedurile legale în vigoare într-un mod corect. Nu aş vrea să intru acum într-un subiect care ţine cumva de apărarea doamnei Udrea şi nu vreau să sugerez eu soluţii nimănui. Ceea ce vă pot spune este că atât deciziile Curţii Constituţioanale, cât şi Constituţia ca atare, respectiv articolul 76 au fost respectate. Apărarea, evident este dreptul domniilor lor să găsească soluţii, nu vreau să le comentez. Ceea ce vă pot spune este că cel puţin Comisia juridică şi plenul Camerei au mers pe deciziile Curţii Constituţionale şi normei constituţionale prevăzute de articolul 76„, a explicat deputatul PC.
El a arătat că nu vrea să intre „într-o polemică” să nu pară că este împotriva sau pentru „colega” mea.
„Comisia a respectat atât drepturile celor implicaţi, cât şi prevederile constituţionale şi deciziile Curţii Constituţionale, care sunt mai presus de orice altă discuţie.Articolul 76 aliniatul 2, care stabileşte că cvorumul, hotărârile se iau cu majoritatea celor prezenţi, majoritate simplă. Aşa spune Constituţia, nu vreau să intru în subiect, pentru că ăsta este deja un subiect în dosar, ei atacă pe fond”, a adăugat preşedintele Comisiei juridice a Camerei.
Hotărârile Camerei Deputaţilor adoptate luni privind cererile de urmărire penală şi de încuviinţare a arestării preventive în cazul deputatului Elena Udrea au fost publicate în Monitorul Oficial.
Camera Deputaţilor a aprobat, luni, noua cerere privind începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, pentru noi acuzaţii în dosarul „Gala Bute”, fiind înregistrate 218 voturi „pentru” şi 76 „împotrivă”.
De asemenea, Camera Deputaţilor a aprobat noua cerere privind încuviinţarea arestării preventive în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 170 voturi „pentru”, 118 „împotrivă” şi 13 voturi nule.