Conturile a zeci de infractori români, blocate de Mexic. Este vorba despre 79 de conturi bancare , printre care se numără şi conturile a zeci de români.
„UIF anunţă ‘Operaţiunea Caraibe’, prin care s-a efectuat blocarea pe scară largă a conturilor”, a informat într-un comunicat organismul citat, care face parte din Secretariatul pentru Locuinţe şi Credit Public (SHCP) din Mexic.
În comunicat, UIF a precizat că a analizat un număr total de 277 de operaţiuni neobişnuite în valoare de 337,5 milioane de pesos (16,5 milioane de dolari), precum şi extrase de cont în cazul a 520 de operaţiuni cu o valoare de 125,5 de milioane de pesos (circa 6,1 milioane de dolari).
Totodată, UIF a analizat operaţiuni internaţionale, prin intermediul cărora au fost realizate 730 de transferuri în care au fost virate sume în valoare de 251,2 milioane de pesos (circa 12,3 milioane de dolari) şi 333 de transferuri în urma cărora au fost încasate sume în valoare totală de 232 de milioane de pesos (circa 11,3 milioane de dolari).
UIF a mai anunţat că a detectat emiterea unui număr total de 1.834 de cecuri în valoare de 153,2 milioane de pesos (7,5 milioane de dolari) şi primirea a 707 de cecuri în valoare totală de 104,8 milioane de pesos (5,1 milioane de dolari). Totodată, UIF a descoperit emiterea a 4.033 de transferuri interbancare în valoare totală de 2,205 miliarde de pesos (108,1 milioane de dolari) şi primirea a 3.858 de transferuri în valoare de peste 2,18 miliarde de pesos (106,9 milioane de dolari), relatează Agerpres.
Unitatea de Informaţii Financiare a transmis că, graţie muncii de investigaţie a cabinetului de securitate, a Centrului Naţional de Informaţii din cadrul Secretariatului pentru Securitate şi Protecţie a Cetăţeanului, a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi a UIF „s-a reuşit identificarea unei grupări infracţionale din care făceau parte îndeosebi indivizi cu naţionalitate română şi mexicană”.
Indivizii aveau ca centru de operaţiuni staţiunea balneară Cancun, statul Quintana Roo, în zona mexicană a Caraibe, însă gruparea s-a extins şi în alte zone turistice, precum Riviera Nayarit, din acelaşi stat; Los Cabos, în statul Baja California, şi în Puerto Vallarta, în statul Jalisco.
În comunicatul de presă, UIF a menţionat că gruparea criminală „acţionează prin modificarea ATM-urilor instalate în hoteluri, cărora le instalează dispozitive care reuşesc să citească datele de pe cardurile bancare care sunt introduse în aparat”, precum şi codul PIN al cardurilor.
Obiectivul era ca „ulterior să fie făcute retrageri din conturile respective, bani care erau introduşi în circuitul financiar prin intermediul unor firme-fantomă înfiinţate de membrii organizaţiei”, au explicat autorităţile mexicane.
UIF a detectat acest tip de infracţiuni datorită rapoartelor de informare despre principalii lideri ai grupării, operatorii financiari, rude, companii şi avocaţi, precum şi despre diverşi funcţionari publici care gestionau reţelele de corupţie care au favorizat activităţile ilicite ale acestui grup infracţional.
Guvernul mexican şi-a stabilit ca obiective principale detectarea şi dezmembrarea grupărilor infracţionale care se folosesc de sistemul financiar mexican pentru a spăla bani proveniţi din activităţi ilegale.