Sechestrul asigurător a fost instituit de către ANAF pentru neplata de către club în perioada 2005-2008 a taxelor către bugetul de stat şi către bugetul asigurărilor sociale, taxe aferente drepturilor salariale obţinute de către angajaţi (jucători de fotbal, antrenori şi o parte din restul angajaţilor). Suma totală calculată, inclusiv majorări şi penalităţi de întârziere, se ridică la 22.400.000 lei.
Oficialii grupării moldovene susţin că jucătorii şi-au desfăşurat activitatea în baza unor convenţii civile, conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului bazată pe Legea sportului, care reglementa sistemul de plată a sportivilor. „Este vorba de o neînţelegere în ceea ce priveşte interpretarea legii, reprezentanţii ANAF utilizând doar latura exclusiv fiscală a prevederilor legale, fără a le corobora cu toate prevederile aplicabile în materie. Nu suntem singurul club de fotbal aflat în această situaţie care este cvasi-generală în fotbalul românesc. Precizăm însă că suntem singurii care avem încheiate contracte individuale de muncă cu toţi angajaţii„, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii de clubul Oţelul, citat de agenţia Mediafax.
Decizia ANAF a fost contestată administrativ de clubul Oţelul Galaţi, acesta urmând să fie contestată şi în instanţă până vineri. Conducerea clubului gălăţean menţionează că va solicita în instanţă şi ridicarea sechestrului asigurător.
Tot miercuri, primarul oraşului Galaţi, Marius Stan, a declarat că în urmă cu un an, când a demisionat din funcţia de director general al FC Oţelul, a lăsat în cont 7,3 milioane de euro, dar cu toate acestea, în prezent, noii acţionari nu au plătit salariile jucătorilor şi nici cantonamentul echipei.
Stan a avut, miercuri, o întâlnire cu suporterii echipei Oţelul Galaţi la care trebuia să participe şi Remus Pascu, actualul director executiv al clubului.
„Am venit din respect pentru suporteri şi pentru ceea ce înseamnă Oţelul, iar faptul că din partea noilor acţionari nu a venit nimeni, arată respectul pe care aceştia îl au faţă de echipă şi faţă de oraş. Astăzi se împlineşte exact un an de când mi-am dat demisia de la club. Atunci erau în cont 7,3 milioane de euro, uitaţi unde s-a ajuns într-un an de zile.
Le cer imperios acţionarilor să spună ce au de gând cu această echipă, ca să ştim ce putem face pentru ca fotbalul în Galaţi să nu moară. Până acum ei nu au adus niciun euro peste banii pe care i-au găsit în conturi, iar acum jucătorii nu mai au locuinţe de serviciu, nu au plătite salariile şi nu este plătit nici cantonamentul din vară. Să ne spună dacă mai vor echipa, dacă nu, să se dea deoparte„, a afirmat Marius Stan, citat de agenţia Mediafax.