Există „un sentiment puternic în regiune… că trebuie să lăsăm deoparte neînțelegerile și să ne concentrăm asupra intereselor noastre reciproce și să acționăm concertat” pentru a combate amenințarea jihadistă, a declarat adjunctul șefului de stat-major al armatei israeliene, generalul Yair Golan. El s-a referit la „nivelul de cooperare fără precedent” în domeniul informațiilor.
„Este însă vorba despre cooperare între agenții și nu voi vorbi despre reconciliere între popoare„, a adăugat Yair Golan în cursul unei conferințe de presă pentru jurnaliștii străini.
Egiptul și Iordania sunt singurele țări arabe care au semnat tratate de pace cu Israelul, însă relațiile lor sunt tensionate, în special din cauza sprijinului acordat de aceste țări cauzei palestiniene.
În martie, un deputat egiptean a fost dat afară din parlament după ce a fost văzut cu un diplomat israelian în cursul unui dineu la domiciliul acestuia.
Jihadiștii prezenți în peninsula egipteană Sinai, la frontiera cu Israelul, au depus jurământ de supunere față de SI, care controlează vaste regiuni din Irak, Siria și din Libia.
Iordania, țară care se învecinează cu Israelul, Irakul și Siria, luptă de mai mulți ani împotriva extremiștilor locali și face parte din coaliția americană care desfășoară lovituri aeriene contra SI.
Yair Golan a repetat că Israelul va controla cu o vigilență extremă punerea în aplicare de către Iran a acordului privind programul său nuclear încheiat anul trecut cu marile puteri. Iranul susține Hezbollahul libanez a cărui capacitate militară întărită îngrijorează Israelul, a menționat generalul Yair Golan. El a ținut să atragă atenția că acest fapt poate duce la un „război adevărat” care, în opinia sa, „nu va fi limitat doar la Liban” și care va antrena un răspuns sever din partea Israelului.
Din cauza prezenței combatanților Hezbollah în zone locuite de civili, „este imposibil să elimini această amenințare fără să provoci pagube importante infrastructurii libaneze și locuințelor”, a mai afirmat generalul israelian. „Dacă se compară această situație cu ce am cunoscut în trecut, este vorba fără îndoială de amenințarea cea mai gravă care a planat vreodată asupra țării noastre”, a subliniat Yair Golan.
În 2006, Israelul și Hezbollahul s-au înfruntat direct în Liban, război soldat moartea a circa 1.200 de libanezi, mai ales civili, și aproape 160 de israelieni, majoritatea militari.
Experții sunt de părere că desfășurarea de către Hezbollah a mii de luptători în Siria a limitat capacitatea acestei organizații de a desfășura un atac asupra Israelului.