Coordonatorul antiterorism al UE a declarat că atentatele teroriste nu vor putea fi împiedicate în proporţie de 100%, potrivit Agerpres.
„Nu vom împiedica un nou atentat (…). Dar putem încerca să facem tot posibilul pentru a împiedica ca acesta să se producă, fără a intra într-o societate totalitară”, a declarat el, afirmând că „închisorile sunt un incubator de radicalizare masivă”.
„Trebuie armonizate dispozitivele penale, dar vă rog să nu-i trimitem pe toți cei care revin din Siria în închisoare. Vor deveni încă și mai radicali și îi vor inspira și pe alții’, a subliniat Gilles de Kerchove. ‘Pentru că se știe cât de mult inspiră figura veteranului, chiar dacă tipul spăla vasele în Siria și nu s-a aflat în prima linie. El va inventa că a fost un mare erou, că a decapitat zece persoane”, a adăugat coordonatorul european pentru lupta antiterorism.
El a subliniat că francezii Mohammed Merah, autorul unei serii de asasinate în martie 2012 la Toulouse, Mehdi Nemmouche, inculpat pentru asasinarea a patru persoane la muzeul evreiesc din Bruxelles în mai 2014, și Amedy Coulibaly, unul din cei trei autori ai atentatelor de la Paris, ‘s-au radicalizat în închisoare’.
„Amenințarea unor noi atentate rămâne serioasă’, a spus el. ‘Statul Islamic vrea să acționeze și a anunțat-o. Al-Qaida s-a degradat puternic, dar vrea să rămână în cursă (…) Și există Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, care caută europeni cu pașapoarte valabile care ar putea intra ușor la noi sau să ia avionul”, a explicat el.
„Nu există o soluție miracol. Mergând pe varianta prevenției, a depistării, a reprimării și pe dimensiunea internațională, vom încerca să facem tot posibilul pentru a evita repetarea atentatelor. Dar să le împiedicăm, nu. Nu vor putea fi împiedicate în proporție de 100%”, a avertizat el.
El a adăugat că, din nefericire, există arme care vin din Balcani, din Libia, care se vând la liber, și există ‘nebuni’. ‘Când există un acces ușor la kalașnikovuri și nebuni radicalizați, este extrem de dificil să fie împiedicate, dar putem încerca tot posibilul, fără a intra într-o societate totalitară’, a afirmat coordonatorul antiterorism al UE.
Aproape 3.000 de europeni sunt considerați combatanți străini înrolați de grupările jihadiste în Siria și Irak, iar 30% dintre ei s-au întors în țările UE din care proveneau. ‘Trebuie să rămânem foarte vigilenți’, a subliniat De Kerchove.