Aeronava implicată în accidentul aviatic din munții Apuseni la începutul anului 2014 s-a confruntat cu un givraj sever la nivelul carburatoarelor, ceea ce a determinat oprirea motoarelor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, Eugen Suciu, investigator în cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile /CIAS/ și unul dintre membrii echipei de investigare.
Căutările avionului au fost începute de moți în toată raza munților Apuseni. „Peste 300 de moți au plecat seara în zonă. Nu ne-a informat nimeni unde căzuse avionul. S-a localizat după ce au ajuns salvatorii noștri acolo. Am ajuns din instinct, din noroc pentru supraviețuitori. Cred că bunul Dumnezeu a vrut pe câțiva să îi țină în viață și pe câțiva să îi ia”.
Familia Aurei Ion, studenta moartă în Apuseni, cere o altă expertiză
Întrebat dacă Aura Ion și Adrian Iovan erau în viață în momentul în care salvatorii au ajuns, Olar a răspuns afirmativ, potrivit B1.
„Aura era în viață. Au ajuns trei salvatori. Din spusele lor, încă spunea doctorul Zamfir că o perioadă mai lungă striga Iovan . Era prins, încarcerat în fiarele avionului”, a povestit coordonatorul.
„Salvatorii noștri au luat pe cei care mai erau în viață. Aura era în viață. Din ce au declarat medicii și supraviețuitorii, Iovan a mai trăit, poate, și câteva ore”.
Întrebat ce crede că s-a întâmplat de echipele de salvare au ajuns atât de târziu, Olar a subliniat că „să spunem o eroare. Vinovații sunt aceia care trebuiau să își facă treaba. Noi am acoperit o parte, am reușit să facem noi ce trebuiau să facă instituțiile. Erau și ei derutați. Nu aveau o comandă precisă că acolo se găsește avionul. Profesional nu-s de meseria asta. Ne așteptam și la asta „.
„Bine ar fi să fi învățat câte ceva. Sunt sceptic. N-am văzut concret că s-a luat o măsură. Ar fi bine să prevenim înainte de a se întâmpla”, a conchis bărbatul.