UPDATE: Peste patru mii de pompieri militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 38 de localităţi din 15 judeţe şi în Capitală, pentru a înlătura efectele furtunii. Peste 20 de acoperişuri ale unor imobile şi nouă maşini au fost avariate.
Potrivit IGSU, în urma ploilor căzute şi a vântului puternic de miercuri şi din noaptea de miercuri spre joi au fost înregistrate efecte de vreme rea în Capitală şi în 38 de localităţi din 15 judeţe: Alba, Argeş, Cluj, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Vaslui şi Vâlcea.
Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au acţionat pentru evacuarea apei din cinci locuinţe şi 23 curţi inundate.
De asemenea, s-a intervenit cu accesorii grele de descarcerare pentru îndepărtarea a 15 arbori, un stâlp de telefonie, un element de construcţie căzut pe carosabil, un panou publicitar, fiind avariate nouă autoturisme.
UPDATE: Primăria Capitalei a informat că în zona din Șoseaua Viilor, unde crengile unui copac s-au rupt, ducând la decesul unui bărbat în vârstă de 42 de ani, existau afișe prinse de o banda de delimitare, prin care se menționa faptul ca arborele reprezintă un pericol.
„În seara zilei de 20 septembrie, în jurul orei 21,20, pe Șoseaua Viilor din Capitală a avut loc un incident în urma căruia un bărbat și-a pierdut viața. Din pricina rafalelor puternice de vânt, crengile unui copac s-au rupt și l-au lovit pe I.B — în vârstă de 42 de ani — cauzându-i răni mortale. Potrivit declarației familiei sale, bărbatul venise să-i aducă un pachet surorii. În momentul în care a coborât din mașină, I.B a fost lovit puternic de copacul rupt. Chiar dacă în zonă se aflau afișe prinse de o bandă de delimitare — prin care se menționa faptul ca arborele reprezintă un pericol — bărbatul a ignorat avertizarea, iar crengile copacului aflat în curtea imobilului de pe Șoseaua Viilor — smulse de vânt — l-au accidentat mortal. La o prima verificare a Direcției Control din cadrul PLMB a reieșit faptul ca imobilul în curtea căruia se afla arborele rupt de vânt aparține societății Kandia Dulce SA”, a informat PMB, prin intermediul unui comunicat.
UPDATE: Pompierii au intervenit, în urma furtunii de miercuri seara, la un număr de 24 de solicitări în București și în Ilfov, acesta fiind bilanțul final al intervențiilor.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, în capitală au fost înregistrați 13 copaci căzuți, fiind avariate șase autoturisme, iar un bărbat de 42 de ani și-a pierdut viața din cauza traumatismelor suferite în urma căderii unui copac, incidentul avânt loc pe strada Viilor. Totodată, s-a intervenit pentru îndepărtarea unei table desprinse.
În județul Ilfov, pompierii au acționat pentru evacuarea apei în cazul a opt inundații și pentru îndepărtarea unui copac, intervenindu-se, de asemenea, în cazul unui acoperiș afectat de vânt.
Zece județe și Bucureștiul au fost afectate miercuri seara de fenomenele meteorologice periculoase, informează IGSU. Furtuna de marţi seara a produs pagube importante în Bucureşti şi împrejurimi şi, din păcate, a produs şi un deces. Un bărbat în vârstă de 42 de ani a ignorat avertismentele autorităţilor şi vântul puternic şi a fost suprins de furtună pe stradă. Un copac s-a prăbuşit peste el pe Şoseaua Viilor, din sectorul 5, şi l-a omorât pe loc.
Trei curse aeriene, care urmau să aterizeze, miercuri seară, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București, au fost redirecționate la Constanța și, respectiv la Varna, în Bulgaria, din cauza furtunii. Pe aeroportul din Constanța au fost redirecționate două aeronave aparținând companiilor Blue Air (de la Heraklion, Creta) și Qatar Airways (de la Doha). La Varna a ajuns o cursă Ryanair, care venea de la Berlin.
Fotografie de la tragedia de pe Şoseaua Viilor:
Referitor la criticile ce i-au fost adresate pentru decizia de a recomanda închiderea cursurilor la ora 17.00, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat: „Îmi pare foarte rău că sunt încă persoane care politizează până și ciclonul și consideră că cineva — eu sau poate altcineva de la primărie — am dorit să inducem panică sau nu am dorit, dar asta s-a obținut. (…) E de preferat o aglomerație în trafic decât pierderea de vieți omenești. Imaginați-vă dacă se confirma ad litteram avertizarea meteo și la ora 5 debuta furtuna. Ce se întâmpla cu acești copii care ar fi fost surprinși în exterior, în spații libere? Nu cred că vreau să-mi imaginez„.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de vijelii în cinci judeţe, restul ţării, cu excepţia Dobrogei, fiind sub avertizare cod galben de ploi torenţiale.
Potrivit ISU Bucuresti-Ilfov, pe Calea Giuleşti, un copac a căzut pe cablurile de electricitate, iar pe Iuliu Maniu un copac a căzut pe o maşină.
Mai mulţi arbori s-au prabusit şi în zona Pieţei Presei – Arcul de Triumf.
Statistica arborilor căzuţi în Capitală, oferită de ISU Bucureşti-Ilfov:
-Calea Giulești nr. 426, sector 6 – copac înclinat în pericol de cădere;
-Aleea Lonea nr. 21, sector 1 – copac căzut;
-Șos. Kiseleff nr. 41, sector 1 – copac căzut;
-Șos. Kiseleff nr. 43, sector 1 – copac căzut;
-Str. Plaiul Muntelui nr. 24, sector 1- copac căzut pe firele electrice;
-B-dul Iuliu Maniu nr. 57, sector 6 – copac căzut pe 1 auto;
-Str. Pleșești, sector 3 – copac căzut;
-Str. Mitropolit Antim Ivireanu nr. 45, sector 4 – copac căzut pe 1 auto;
-Parcul Herăstrău – intrare Restaurant Pescăruș – copac căzut;
-Str. Radu Boiangiu nr. 4-6, sector 1 – 2 copaci căzuți pe 2 auto.
De asemenea, următoarele semafoare nu funcţionează: intersecţia Șos. Nicolae Titulescu / Str. Dr. Iacob Felix; intersecţia B-dul Ion Mihalache / Str. Turda şi intersecţia Drumul Taberei / Str. Brașov.
Până la ora 21,00, efecte ale fenomenelor meteo au apărut în 17 localități din Alba, Cluj, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinți, Prahova, Sălaj, Vaslui și Vâlcea.
Majoritatea cazurilor au vizat intervenții locale pentru îndepărtarea arborilor căzuți pe domeniul public sau evacuarea apei din curți.
Potrivit IGSU, în Capitală, pompierii au acționat pentru îndepărtarea a 8 copaci căzuți de carosabil, autoturisme sau linii electrice.
În județul Ilfov s-a acționat pentru extragerea apei din 4 subsoluri și pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil.
De asemenea, în orașul Târgu Cărbunești, din județul Gorj, au fost doborâți de vânt un stâlp de telefonie, un element de construcție (pe carosabil) și mai mulți arbori, fiind avariate 7 autoturisme.
Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza unor copaci căzuți pe carosabil (DN64) în județul Vâlcea și a unui panou publicitar în municipiul Deva, din Hunedoara.
În comuna Chinteni, județul Cluj, au fost afectate din cauza vântului puternic cinci acoperișuri de locuințe.
Avertizarea cod portocaliu de vijelii a intrat în vigoare miercuri, la ora 16.00, şi expiră joi, la ora 10.00, vizând judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău.
Meteorologii avertizează că în aceste zone, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse, în general, între 50 şi 70 l/mp.
Restul ţării, cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea, au intrat deja sub avertizare cod galben de ploi torenţiale şi vânt puternic, avertizarea fiind valabilă până joi, la ora 21.00.
COD GALBEN
ANM semnalează instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă însemnate, în intervalul 20 septembrie, ora 11 – 21 septembrie, ora 21.
Zone afectate: conform textului şi hărţii. În cea mai mare parte a ţării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25… 30 l/mp şi cu precădere în nord-vestul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65…70 km/h şi vijelii.
COD PORTOCALIU
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantităţi de apă importante, în intervalul de valabilitate: 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 10
Zone afectate: judeţele: Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău
În intervalul 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 06 în judeţele: Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse, în general, între 50 şi 70 l/mp.
IGSU trimite pompieri din ţară către judeţele aflate sub cod portocaliu de vijelii
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) trimite detaşamente operative formate din câte 10 pompieri din ţară către cele cinci judeţe care se vor afla, începând cu ora 16.00, sub cod portocaliu de vijelii.
Peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, având în vedere avertizările cod galben şi portocaliu de vijelii emise de meteorologi.
Mai mult, vor fi dislocate detaşamente operative formate din câte 10 pompieri către cele cinci judeţe care se vor afla sub avertizare cod portocaliu de vijelii.
Totodată vor fi trimise câte un camion, două motopompe transportabile şi o motopompă remorcabilă şi un microbuz pentru transportul personalului la intervenţii, de la ISU Vaslui la ISU Bacău, de la ISU Tulcea la ISU Buzău, de la ISU Galaţi la ISU Vrancea, de la ISU Bucureşti-Ilfov la ISU Dâmboviţa şi la de la ISU Călăraşi la ISU Prahova.