Cercetătorii de la Oregon Health & Science University au declarat că nu folosesc embrionii pentru a produce copii și nu este clar când sau dacă această tehnică va fi vreodată utilizată, potrivit Yahoo News. Dar experimentul a stârnit deja discuţii aprinse despre etica procedurii şi riscurile ei în Marea Britanie, unde oamenii de ştiinţă au facut un test similar cu câțiva ani în urmă.
Experimentele britanice din 2008 au dus la discuţii despre posibilitatea ca într-o zi să existe copii cu cu trei părinţi. Oamenii de ştiinţă susţin că aceasta este o exagerare. ADN-ul de la a doua femeie însumează mai puțin de 1% din genele embrionului, și nu este de tipul de genă care face un copil să semene „cu mama sau cu tata”. Procedura este pur și simplu o modalitate de a înlocui anumite gene defecte care sabotează lucrările celulelor normale.
În iunie, un influent grup britanic de bioetica a concluzionat că folosirea aceastei tehnologii ar fi etică, dacă se dovedeşte sigură şi eficientă. Alţi experți din Marea Britanie au declarat în 2011 că nu există nicio dovadă că tehnologia nu ar fi sigură dar a cerut continuarea studiilor în acest domeniu.
Oamenii de ştiinţă susţin că de-a lungul ultimilor ani au existat mai multe experimente de acest gen care au produs maimuțe sănătoase şi că testele pe embrioni umani au avut rezultate încurajatoare. Oamenii de ştiinţă din Oregon au declarat miercuri că au produs aproximativ 12 de embrioni umani și au constatat că tehnica este foarte eficientă în înlocuirea ADN-ului.