Copii furaţi la comandă, este subiectul unui reportaj BBC, care pătrunde până în inima reţelelor care trafichează copii în Kenya, una dintre cele mai înfloritoare afaceri ale momentului.
„Undeva, în lumea asta, fiul Rebecei trăieşte şi are 10 ani. Ar putea fi în Nairobi, sau ar putea fi altundeva. Se teme totuşi, în inima ei, că ar putea fi mort. Ultima dată când l-a văzut pe Lawrence Josiah, primul ei fiu, acesta avea doar un an. Ea avea 16 ani. Era cam 2 dimineața, într-o noapte, în martie 2011, iar Rebecca era ameţită după ce inhalase kerosenul cu care era îmbibată o batistă. Această formă de a se droga îi dădea curajul să meargă la cerşit.
La vârsta de 15 ani, mama Rebecca nu a mai putut să o întrețină sau să-i plătească taxele școlare, iar pentru ea a început viața pe stradă. A întâlnit un bărbat mai în vârstă, care a promis că se va căsători cu ea, dar a lăsat-o însărcinată și a părăsit-o. În anul următor i s-a născut Lawrence Josiah, iar Rebecca l-a crescut timp de un an și câteva luni, până când a închis ochii în noaptea aceea de martie și nu l-a mai văzut niciodată. „Chiar dacă am și alți copii, el a fost primul meu născut, el m-a făcut mamă”, spune Rebecca, luptându-se cu greu cu lacrimile care o podidesc. „Am căutat în fiecare centru pentru copii, în Kiambu, Kayole și nu l-am găsit niciodată”.
Nu trebuie să cauţi mult pentru a găsi povești similare pe străzile unde locuiește Rebecca, alături de alți rezidenți din Nairobi. Fiul lui Esther, în vârstă de trei ani, a dispărut în august 2018. „Nu am avut niciodată pace de când mi-am pierdut copilul”, spune ea. „L-am căutat până la Mombasa”. De asemenea, au trecut cinci ani de când fiul lui Carol, în vârstă de doi ani, a fost răpit în toiul nopții. „L-am iubit atât de mult”, plânge ea. „I-aș ierta dacă mi-ar da înapoi copilul”, spune printre lacrimi.
Femeile vulnerabile sunt prădate în Nairobi pentru a hrăni o piață neagră înfloritoare pe care se vând copii. Pe parcursul unei anchete de un an, Africa Eye a găsit dovezi că micuţii au fost răpiţi de la mame fără adăpost și vânduţi pentru profituri masive. Dar răpiri au fost descoperite şi în clinici stradale, iar bebelușii au fost furați la comandă şi dintr-un spital important. În efortul de a expune aceste abuzuri şi corupţia care urcă până la nivel guvernamental, Africa Eye a aranjat să cumpere un copil de la un oficial al spitalului, iar acesta s-a folosit de hârtii pe care le-a legalizat pentru a prelua custodia unui băiat, cu două săptămâni înainte de a-l vinde direct celor cu care aranjase tranzacţia.
Din investigaţie reiese că o fată este vândută cu 50.000 de şilingi kenyeni, aproximativ 385 de euro, iar un băiat cu 80.000 de şilingi, adică în jur de 615 euro. Suma le este dată mamelor care acceptă să-şi vândă bebeluşii, dar intermediarii care îi cumpără obţin apoi profituri uriaşe.