Taţii acestor copii cu vârste cuprinse între trei şi zece ani au fost ucişi în cei trei ani de lupte între gruparea jihadistă şi trupe irakiene, care au dislocat SI, la sfârşitul lui 2017, din toate centrele urbane din ţară, a anunţat, înainte de plecarea lor de la Bagdad, o sursă diplomatică rusă.
Premierul irakian Adel Abdel Mahdi a primit-o duminică pe reprezentanta preşedintelui rus pentru drepturile copilului Anna Kuzneţova şi a îndemnat ”să se facă distincţie între problemele umanitare şi crimele teroriste”. ”Copiii sunt de asemenea victime”, a adăugat el, citat de biroul său, fără să menţioneze repatrierea.
Copiii au fost conduşi, după ce au sosit la Moscova, duminică, la un spital situat în centrul Moscovei, unde sunt supuşi unor ”examene aprofundate”, a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus al Sănătăţii, citat de agenţia rusă de presă Interfax.
Citeşte şi ATENTAT terorist dejucat în ultima clipă. Jihadiştii vizau o Biserică ORTODOXĂ
”Starea sănătăţii lor este evident îngrijorătoare. Ei sunt foarte slăbiţi şi slabi. Noi ştim că închisoarea nu este cel mai bun loc pentru ei. Este prima oară când repatriem copii în Rusia şi vor avea loc noi încercări. Avem deja o listă cu (numele a) 36 de copii şi sperăm ca această listă să fie confirmată la jumătatea lui ianuarie”, a declarat Anna Kuzneţova, însărcinată cu drepturile copilului pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a anunţat că un program cu privire la repartierea acestor copii este în curs şi că va continua.
Una dintre consilierele lui Ramzan Kadîrov, Heda Saratova, a acuzat în noiembrie Serviciul rus de Securitate (FSB) de faptul că împiedică repatrierea în Cecenia a celor aproximativ 2.000 de văduve şi a copiilor unor combatanţi ruşi ai SI.
Aproximativ 4.500 de cetăţeni ruşi au plecat în străinătate să lupte ”alături de terorişti”, anunţa, în urmă cu un an, FSB.