Copii şi nepoţi de jihadişti australieni au fost eliberaţi dintr-un lagăr din Siria

Opt copii şi nepoţi ai unor combatanţi australieni, defuncţi, ai organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI), au fost scoşi dintr-un lagăr din Siria, a anunţat luni premierul Australiei, Scott Morrison. Minori sunt deja în grija autorităţilor australiene, a precizat Morrison într-un comunicat.
Iulian Tudor
24 iun. 2019, 06:42
Copii şi nepoţi de jihadişti australieni au fost eliberaţi dintr-un lagăr din Siria

Aceşti copii, care ar avea vârste cuprinse între 2 şi 17 ani, se aflau înainte într-un lagăr în Al-Hol, care găzduieşte circa 100.000 de persoane în nord-estul Siriei, ceea ce împiedica oficial orice ajutor consular australian.

Morrison a declarat înainte că executivul său nu îi va ajuta pe aceşti cetăţeni australieni care vor lua contact cu o ambasadă sau un consulat australian, însă el pare să-şi fi schimbat poziţia în ceea ce priveşte acest grup de persoane, a cărui soartă a fost foarte mediatizată în Australia, potrivit Agerpres.

Grupul include trei copii şi doi nepoţi ai jihadistului născut la Sydney, Khaled Sharrouf, după toate probabilităţile astăzi decedat. Născut în Australia din părinţi libanezi, acesta a plecat spre Siria în 2013 cu soţia sa Tara Nettleton şi cei 5 copii ai lor.

Sharrouf a suscitat groază şi dezgust în 2014, când a postat pe Twitter o fotografie înspăimântătoare în care fiul său Abdullah etala capul în descompunere al unui soldat sirian decapitat. După toate probabilităţile, Khaled Sharrouf a murit în 2017 alături de doi dintre băieţii săi în lovituri aeriene americane. Tara Nettleton ar fi murit în 2015. Încă trei minori sunt copiii lui Yasin Rizvic, care s-a dus de asemenea în Siria împreună cu soţia sa.
Morrison nu a dezvăluit identitatea copiilor, nici cum au ieşit aceştia din lagăr, însă a confirmat că ei au fost scoşi din zona de conflict şi „plasaţi în responsabilitatea guvernului australian”, potrivit Agerpres.

În special datorită mamei Tarei Nettleton, Karen, bunica celor cinci copii ai lui Khaled Sharrouf, soarta acestor copii a continuat să ţină prima pagină a ziarelor în Australia. ABC a informat în aprilie că ea a putut să-i întâlnească pe copii în lagăr, după două tentative eşuate, datorită unui apel telefonic, în martie, din partea nepoatei sale Hoda Sharrouf, de 16 ani. În afară de Hoda, printre cei cinci se numără sora sa Zaynab, în vârstă de 17 ani şi însărcinată, fratele ei Hamzeh, de 8 ani, precum şi cei doi copii ai lui Zaynab: Ayesha, de 3 ani, şi Fatima, de 2 ani.

Morrison afirmase mult timp că nu va risca viaţa niciunui australian pentru „a scoate oameni din zonele de conflict”. Problema întoarcerii de combatanţi ai SI şi a copiilor lor este extrem de sensibilă pentru toate ţările care au avut cetăţeni ce au participat la lupte de partea jihadiştilor.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'