Copiii ar putea munci de la 15 ani, iar zilierii ar putea fi plătiţi pe card (PROIECT)

Copiii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani ar putea presta, cu acordul părinţilor, activităţi necalificate cu caracter ocazional, iar zilierii ar putea fi plătiţi prin mijloace electronice, propunerile fiind făcute de Ministerul Muncii într-un proiect de modificare a Legii zilierilor.
Romania TV
30 mai 2013, 14:23
Copiii ar putea munci de la 15 ani, iar zilierii ar putea fi plătiţi pe card (PROIECT)

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Proiectul de act normativ prevede extinderea ariei „beneficiarului de lucrări”, pentru ca forţa de muncă în regim zilier să poată fi utilizată, pe lângă persoana juridică, şi de persoana fizică autorizată şi întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale, intreprinderea familială.

Acelaşi proiect stabileşte că veniturile realizate de persoanele fizice apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat din activităţi necalificate cu caracter ocazional nu se iau în considerare la menţinerea dreptului de ajutor social, o asemenea derogare fiind de natură să încurajeze această categorie de populaţie pentru desfăşurarea de activităţi aducătoare de venituri care să ducă în final la creşterea ratei de ocupare a acestei categorii de populaţie.

Iniţiatorii proiectului vizează şi crearea posibilităţii copiilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani de a presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu încuviinţarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali şi numai pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi aptitudinile de care dau dovadă, fără a le fi încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie şi periclitată starea de sănătate.

În document se precizează că acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali se exprimă în formă autentică şi cu precizarea activităţilor care urmează să se desfăşoare de către minor/minori şi se consemnează de către beneficiar în registru.

„Această completare duce la o mai bună individualizare a cerinţelor legiuitorului cu privire la posibilitatea copiilor de a desfăşura activităţi recalificate cu caracter ocazional”, precizează iniţiatorii.

Modificarea legii vizează şi o mai bună reglementare a modului în care se realizează înregistrările în registrul de evidenţă a zilierilor, prin faptul că această operaţiune se face în ordine cronologică, fără a lăsa pagini sau poziţii libere, precum şi posibilitatea ca extrasul din acest registru să poată fi transmis către inspectoratul teritorial de muncă şi în format electronic.

Dacă proiectul de modificare va fi adoptat, se va crea posibilitatea efectuării plăţii zilierului prin folosirea mijloacelor de plată electronică, precum şi posibilitatea de efectuare a plăţii la sfârşit de săptămână, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar, valoarea minimă a cuantumului remuneraţiei brute orare negociate neputând fi sub nivelul valorii/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 23/2013, valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 4,44 lei/oră până în iunie 2013 şi de 4,74 lei/oră începând cu luna 1 iulie 2013.

„Prin această modificare se urmăreşte realizarea protecţiei nivelului minim a veniturilor zilierului care nu poate fi inferior valorii/oră stabilită pentru salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, explică iniţiatorii proiectului de act normativ.

Documentul mai prevede că activităţile pentru a căror desfăşurare se poate utiliza munca necalificată vor fi corelate cu Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată, ceea ce va permite identificarea cu o mai mare precizie a activităţilor pentru a căror realizare se poate folosi munca necalificată cu caracter ocazional şi va duce la aplicarea unitară a prevederilor legii.

De asemenea, se completează regimul sancţionator care priveşte faptele săvârşite de beneficiar cu cea care se referă la interdicţia beneficiarului de a angaja zilieri care să desfăşoare activitate în beneficiul unui terţ, urmărindu-se prevenirea abuzurilor care s-ar putea manifesta în zona folosirii forţei de muncă utilizată în regim zilier, ceea ce ar însemna deturnarea de la scopul propus, respectiv faptul că zilierul execută pentru beneficiar activităţi necalificate cu caracter ocazional.

În plus, iniţiatorii proiectului de modificare doresc crearea unei garanţii a respectării dispoziţiilor legale referitoare la realizarea de activităţi necalificate cu caracter ocazional prin introducerea de sancţiuni contravenţionale pentru beneficiarul care utilizează zilieri în alte activităţi care presupun muncă necalificată faţă de cele prevăzute expres de lege.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere pe site-ul MMFPSPV până în 7 iunie.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Sucul care nu te lasă să îmbătrânești. Este bogat în colagen și i se mai spune și ”aurul mov al frumuseții”
Capital.ro
Schimbare permis auto 2025. Vor fi refuzați. Avertisment pentru șoferii care au doar bani cash la ei
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Oamenii care iau foc din senin. Tot mai multe cazuri bizare înfiorează lumea
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Decizia lui Călin Georgescu. Anunțul oficial al avocatei sale după verdictul ȊCCJ
StirileBZI
Ce se întâmplă cu prețurile la energie dacă va fi prelungită plafonarea și după data de 1 aprilie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
AMENZI de 27.000 de lei pentru români! Ce documente se depun pentru a scăpa de contravenție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz