Cluj, comuna Recea Cristur, sat Căprioara. Cristina Puica își pregătește, cum poate, copiii să plece la școală. În 1977, când s-a născut ea, era al optulea copil al familiei Almaș. După ea, au mai venit în casă încă nouă copii. 17 în total. Crescând între atâți frați și surori, femeia știe cum să se ocupe de cei mici. Ea a fost botezată de un om mare, „cel mai mare” de atunci: Nicolae Ceaușescu.
„A venit cineva de la ziar la noi, eram acasă, și atunci mi-a spus mama, când eram mai mare că a acceptat să ne boteze„, a declarat Cristina Puica, fina lui Nicolae Ceaușescu.
A ajuns să fie botezată de Nicolae Ceaușescu, după ce primarul de atunci nu știa ce să facă pentru a-i ajuta pe părinții ei, blagosloviți cu o puzderie de prichindei. Așa a apărut scrisoarea trimisă lui Nicolae Ceaușescu.
Acum, fina lui Nicolae Ceaușescu e la rândul ei mama a patru copii: Cătălin, Darius, Daria și Dan-Emanuel. Părinții lor sunt oameni mândri și nu acceptă să se vaite de neajunsuri, deși lipsurile sunt evidente. Cu toate acestea, oamenii nu sunt supărați pe vremuri și își doresc doar sănătate. Pentru un tablou complet al timpurilor de acum, alături de cei șase, în această căsuță, mai stă și mama soțului. Vremurile de acum au alungat-o și pe ea de la rostul său.
Ana Ursache avea 47 de ani când a adus-o pe lume pe Elena Daniela, al 20-lea copil al său. Numele pregătit pentru fetiţă era Daniela, dar „tovarăşa Elena Ceauşescu”, așa cum face orice naş, a dorit ca fina să poarte şi numele ei. Astăzi, la 29 de ani, „fina” lucrează în Italia. La Iași, mama ei a rămas ca un dispecer al unei familii pe cât de mari, pe atât de răspândite.
Femeie simplă, Ana Ursache lucra ca femeie de serviciu la spital. Cu 20 de copii acasă, trebuia să fie şi o bucătăreasă foarte activă, și mamă grijulie și să improvizeze lucrurile în așa fel încât ceea ce pare dificil de rezolvat într-o casă cu trei-patru copii, să poată fi rezolvat întruna cu 20. Ca exemplu pentru locuitorii Republicii Socialiste, Elena Ceaușescu a ținut ca ea să-i fie naș.
„Asta a fost pretenție ei să-i pun Elena Daniela„, a spus Ana Ursache.
Lucrurile s-au desfășurat, totuși, în secret. Ceaușescu s-ar fi ținut departe, să nu fie văzut chiar în fața unui popă, în timpul unei procesiuni, și ca naș! Povestea Anei Ursache dezvăluie o latură mai puțin cunoscută a Ceaușeștilor. Impresionați de această mamă-eroină, cei doi au decis să o ajute în nume propriu, iar Elena chiar și-ar fi asumat rolul de nașă, până la capăt. Deși botezul nu s-a desfășurat întro bisercă, copilul a fost scufundat de trei ori într-o cristelniță de către un părinte, iar Elena Ceaușescu a parcurs toate etapele procesiunii, ca orice creștină. Totul a avut loc fără mari pregătiri, deci și cu multe improvizații.
Deși, înrudirea religioasă cu familia conducătoare i-ar fi putut aduce numeroase beneficii, femeia a trăit în continuare la fel de modest, umplând de trei ori pe zi 20 de farfurii, cu ce se putea procura, la Iași, în acele vremuri. Astăzi, nici de pensie nu poate beneficia, deoarece spitalul la care a lucrat, nu i-a ținut evidența. Tot ce primește este un ajutor, care nu ajunge la două milioane de lei.
Elena Ursache mai știe că, în fiecare an, undeva, în Italia, pe 26 ianuarie, cineva, apride două lumânări: una pentru Elena și Nicolae Ceaușescu.