Străbat două judeţe şi peste 10 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Microbuzul şcolar, un vis. „Ne aşteptâm unul pe altul”

Mai mulţi elevi dintr-un sat izolat din Iaşi merg zilnic peste 10 kilometri pentru a învăţa şi a termina cele opt clase. Cei 12 elevi copii se trezesc cu noaptea în cap pentru a ajunge la şcoală înainte de sunarea clopoţelului, dar şi pentru a nu fi atacaţi de animalele fără stăpân din pădurea pe care trebuie să o traverseze. Micuţii merg în grup prin beznă, folosind lanterna telefoanelor mobile pentru a putea vedea pe unde merg.
Romania TV
23 ian. 2020, 09:26
Străbat două judeţe şi peste 10 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Microbuzul şcolar, un vis.

Elevii din satul Poiana cu Cetate trec zilnic din judeţul Iaşi în judeţul Vaslui pentru a putea să termine opt clase. Localitatea este situată la graniţa dintre cele două judeţe, iar situaţia este la fel de ani de zile deoarece cea mai apropiată şcoală se află în judeţul Vaslui.

Cei mici se trezesc în fiecare dimineaţa la ora 6 pentru că drumul până la şcoală trece printr-o pădure. Copiii se aşteaptă unul pe altul pentru a putea merge în grup şi apăra de animalele fără stăpân. 

Reprezentanţii Primăriei din care face parte satul Poiana cu Cetate susţin faptul că de vină sunt părinţii, care nu le-au solicitat microbuz. Primarul satului este în funcţie de 20 de ani. 

Copiii merg prin pădure pentru a ajunge la şcoală. „Este foarte greu”

Dintre toţi elevii, cel mai mult merge pe jos Alexandra Ioana Bălteanu. Minora stă la capătul satului şi merge zilnic pe jos în jur de 12 kilometri pentru a putea ajunge la şcoală. „Este foarte greu, şase kilometri de mers pe jos este, nu ştiu, foarte greu. Eu stau tocmai în deal, lângă pădure, sus. Sunt îmbrăcată foarte gros, dar tot frig îmi este. Nu este posibilitatea să mergem la altă şcoală, aşa că suntem nevoiţi să mergem aici” , povesteşte fata.

Mai aproape de ieşirea din stat stă un alt minor, Alexandru Alexa. La ora 06, pe un frig îngrozitor băiatul pleacă de acasă pentru a se întâlni cu restul colegilor.  „Este foarte greu să faci navetă. Când e mare zăpada, te uzi, îţi îngheaţă picioarele. Când plouă, te uzi tot. Cărţile la fel. Răceşti. Nasoală treabă! Mă trezesc la ora 6 şi la 6 şi jumătate ne vedem cu toţii la un băiat. Umblăm aşa, în grupuri, cum ar veni. Noi cum suntem mai mari pe cei mai mititei îi lăsăm în paza noastră, ca să meargă cu noi”, ne-a spus copilul. Acesta este în clasa a VIII-a şi spune că după ce termină ciclul gimnazial vrea să mergă la o şcoală profesională din Iaşi, unde să îşi caute un cămin. „Aş vrea să fie altfel, dar de unde posibilitate? Aş vrea să ne pună microbuz, să ne pună nişte becuri pe aici. Adică nu putem să venim în fiecare zi cu telefonul ca să…(n.r. facă lumină pe drum) la şcoală nu ne lasă cu el”, a mai spus copilul.

Părinţii se tem de situaţie, care durează de ani de zile

Părinţii minorilor se tem de situaţia microbuzului şcolar, aceştia se simt neputincioşi, justificându-se că situaţia durează oricum de prea mult timp. „Se aşteaptă unul pe altul pentru că îs singurei şi se tem. De multe ori îmi spune, «nici nu mă mai duc mâine la şcoală, că uite ce vreme e». Microbuz şcolar la noi nu este, parcă e un sat părăsit, aşa”, spune mama unui copil.

Satul Poiana cu Cetate face parte din comuna Grajduri, condusă de acelaşi primar din anul 2000. Edilul susţine că sunt doar trei-patru copii care fac naveta doar „unu-doi kilometri” pentru a ajunge la şcoala din judeţul Vaslui. Însă, în realitate sunt 12 copii, iar distanţa exactă, conform Google Maps este de 4,4 kilometri.

„Este opţiunea părinţilor, în general se întâmplă aşa. De când sunt eu primar aici, copiii care termină şcoala la Poiana cu Cetate merg la gimnaziu în Protopopeşti. Al doilea microbuz este în conservare, acum e în revizie. Daca e nevoie să aducem copiii de la Poiana cu Cetata la Grajduri, ar trebui să înfiinţăm un post de sofer în organigrama. Microbuzul folosit acum, daca ar fi să meargă şi acolo, ar face mai mult timp şi nu ar ajunge in timp util cu toţi copiii la şcoală”, spune primarul.

Sursă: Adevărul

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Insula din Grecia mai ieftină decât Mykonos sau Santorini. Nu mulți români au auzit de ea
Capital.ro
Noua TAXĂ s-a votat. Decizie în România începând cu 1 ianuarie 2026. Se plătește pe persoană
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Amenda pentru proprietarii de apartamente. Lucruri complet interzise
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Înregistrare și declarație la ANAF. Fiscul nu mai permite evitarea plății. Ordin până pe 31 decembrie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster