Copiii cu mame nevăzătoare excelează în testele vizuale

Copiii care s-au născut din mame nevăzătoare dispun de o atenţie vizuală şi de o memorie vizuală mai bune decât copiii cu părinţi fără probleme de vedere, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the Royal Society B, informează LiveScience.com.
Iulian Tudor
11 apr. 2013, 05:59
Copiii cu mame nevăzătoare excelează în testele vizuale

Acest studiu a ajuns la concluzia că inabilitatea părinţilor nevăzători de a reacţiona la o privire sau la contactul direct, de la ochi la ochi, nu afectează în niciun fel dezvoltarea copiilor. Mai mult decât atât, nevoia acestora de a trece rapid de la comunicarea cu părintele nevăzător la comunicarea cu lumea înconjurătoare pe care o percep şi prin văz îi face să aibă o atenţie vizuală mult mai bună decât a celorlalţi copii, scrie Agerpres.

„Copiii sunt foarte flexibili şi se pot adapta cu uşurinţă la diferite modele de comunicare”, susţine Atsushi Senju de la Birkbeck, University of London, neurolog specializat în dezvoltarea cognitivă şi co-autor al acestui studiu.

Studii anterioare au demonstrat că acei copii care suferă de autism evită să se uite în ochii persoanelor cu care intră în contact şi să le urmărească privirea. Copiii din orfelinate, care nu au suficiente interacţiuni sociale şi nu sunt priviţi în ochi pentru a învăţa la rândul lor să privească în ochi, ajung să dezvolte probleme comportamentale.

Senju şi colegii săi s-au întrebat cum sunt copiii nevăzătorilor afectaţi de lipsa de contact al privirilor cu părinţii lor. Persoanele care suferă de cecitate nu-şi pot privi copiii în ochi, dar compensează prin interacţiuni mai variate şi mai semnificative cu ajutorul limbajului, al sunetelor şi al simţului tactil.

În cadrul noului studiu au fost evaluate abilităţile a cinci copii care aveau o mamă nevăzătoare şi un tată cu vederea normală sau cu cecitate parţială, prin comparaţie cu un grup de 51 de copii cu ambii părinţi cu vederea normală.

Cercetătorii le-au arătat copiilor un clip video şi au comparat felul în care l-au privit copiii cu mame nevăzătoare cu cel al copiilor cu părinţi văzători. Copiii care au participat la acest studiu au fost evaluaţi de două ori. Odată în perioada de vârstă de 6 – 10 luni, şi apoi din nou când aveau între 12 şi 15 luni. Apoi au evaluat dezvoltarea cerebrală a acestor copii între vârstele de 2 şi 4 ani.

Nu au fost remarcate niciun fel de deficienţe din partea copiilor cu mame nevăzătoare. De-a lungul studiului copiii din mame nevăzătoare au putut foarte bine să urmărească privirea altei persoane şi se uitau la feţele celor din jur la fel ca şi copiii din părinţi fără deficienţe grave de vedere.

Mai mult decât atât, în testele de atenţie şi memorie vizuală, copiii din mame nevăzătoare au obţinut punctaje mai bune decât cei din părinţi văzători, la toate categoriile de vârstă la care au fost realizate aceste teste.

„Nu ne-a venit să credem când am ajuns la aceste rezultate”, a declarat Senju pentru LiveScience.

Aceste concluzii confirmă incredibila plasticitate a creierului de copil, a comentat şi Andrew Meltzoff, director la University of Washington Institute for Learning & Brain Sciences, care nu a participat la studiu. De asemenea, demonstrează şi cât de adaptaţi sunt copiii pentru a căuta interacţiunile sociale, în special cu mamele lor.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți