Interdicţia vine chiar de la părinţi, care se tem că nivelul încă ridicat al radiaţiilor poate afecta dezvoltarea micuţilor. Autorităţile japoneze au înfiinţat spaţii de joacă interioare, tocmai pentru a evita ca micuţii din Fukushima să intre în contact cu radiaţiile încă prezente în atmosferă. Un exemplu este Parcul Zâmbetelor din Fukushima, găzduit în interiorul unei clădiri.
„Foarte multă lume este îngrijorată de radiaţii, în special părinţii, care nu doresc ca micuţii lor să se joace în exterior. Aşa că am decis să creăm acest loc în interior, care să le permită copiilor să se joace şi să se distreze”, a declarat presei nipone Takeru Fukuwa, un responsabil al Crucii Rişii din Fukushima.
„Nu îl pot lăsa să se joace afară, nu l-am scos în nici un parc şi mi-am dorit de mult să ajung aici cu el. Merită efortul. E foarte drăguţ”, a declarat, al rândul ei, mama unui copil.
Accidentul de la centrala Fukushima, declanşat de seismul urmat de un tsunami la 11 martie 2011, reprezintă cel mai grav dezastru nuclear mondial, după cel de la Cernobîl, petrecut în 1986.