În acest an școlar, sistemul de acordare a burselor sociale pentru elevii din familii monoparentale suferă modificări semnificative. Spre deosebire de anul trecut, când nu exista niciun prag financiar pentru eligibilitatea acestor burse, acum se introduce o condiție economică specifică. Astfel, bursa socială va fi disponibilă doar pentru elevii care provin din familii monoparentale în care venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat pe ultimele 12 luni, nu depășește echivalentul unui salariu minim net pe economie, adică aproximativ 2.300 lei.
Citește și: Mai mulți bani pentru studenții înscriși la licență în sistem dual – proiect
Această schimbare se aplică doar în situația în care niciunul dintre părinți nu este decedat. Elevii care au unul sau ambii părinți decedați vor continua să beneficieze de bursă socială fără a fi necesar să îndeplinească acest prag de venit.
Deputata, care reprezintă Brașovul în Parlament, a criticat dur această nouă metodologie. Într-un comunicat de presă distribuit și preluat de Agerpres, Predescu a subliniat că, față de anul școlar precedent, acum doar elevii din familiile monoparentale cu venituri mai mici de 2.300 lei pe lună vor beneficia de acest sprijin. Deputata consideră că această măsură creează o situație discriminatorie, penalizând elevii ai căror părinți câștigă mai mult decât acest prag stabilit.
„„Vedem cum Ministerul Educaţiei a decis, mai nou, ca mai multe categorii de elevi să nu mai primească burse, printre ei numărându-se şi copiii proveniţi din familiile monoparentale, aceştia fiind, practic, pedepsiţi dacă părintele câştigă mai mult decât de 2.300 lei /lună. În baza căror calcule s-a ajuns la această decizie discriminatorie? (…) Consider că familia monoparentală, indiferent că se întâmplă ca urmare a divorţului, a separării părinţilor sau a decesului unuia dintre părinţi, trebuie tratată fără discriminare din punct de vedere economic şi social. Tot mai multe asociaţii de părinţi au făcut solicitări Ministerului Educaţiei pentru a reveni asupra acestei decizii discriminatorii, s-a depus inclusiv o petiţie, însă, până la acest moment, doamna ministru Ligia Deca nu a răspuns acestor solicitări”, a afirmat Ana Loredana Predescu.
Conform acesteia, „toţi elevii din familiile monoparentale trebuie sprijiniţi în egală măsură, fără discriminare, în vederea susţinerii participării la activităţile didactice şi prevenirii abandonului şcolar”, a declarat deputata independentă.