Potrivit unui comunicat trimis de organizaţia Salvaţi Copiii, proiectul începe printr-un program de formare naţional în care 70 de profesionişti şi voluntari din Bucureşti, Argeş, Timiş, Vaslui, Suceava, Neamţ, Hunedoara, Braşov, Caraş Severin, Dolj şi Mureş vor dezvolta competenţele necesare implementării programului educaţional şi vor sprijini, pe parcusul unui an, adoptarea unui stil de viaţă sănătos de către 8.000 de copii din învăţământul preuniversitar, scrie Agerpres.
Programul îşi propune să sprijine dezvoltarea unei culturi şcolare în care sănătatea copilului, fizică şi emoţională, să devină o valoare transpusă în conţinuturi, competenţe şi activităţi specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de şcolaritate, implementate de voluntari peer-educatori, de cadre didactice, de asistente medicale şi medici şcolari.
Prin intermediul acţiunilor educaţionale proiectul îşi propune deopotrivă să contribuie la creşterea gradului de conştientizare şi informare a copiilor şi a adulţilor cu privire la drepturile copiilor la sănătate, educaţie, protecţie, precum şi la nevoia schimbării de atitudini şi mentalităţi ale adulţilor cu privire la copil şi drepturile sale.
Obiectivul unei astfel de iniţiative vizează: promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul elevilor prin elaborarea şi implementarea unui program de educaţie pentru sănătate, ce acoperă triada cunoştinţe-atitudini-comportamente, adaptat fiecărui nivel de şcolaritate – grădiniţă, învăţământ primar, gimnazial şi liceal; dezvoltarea de competenţe pentru voluntari peer-educatori în vederea implementării de activităţi specifice directe cu copiii; dezvoltarea de competenţe transdisciplinare pentru cadre didactice, medici şcolari şi asistente medicale, în vederea dezvoltării unei culturi şcolare care să aibă sănătatea copilului şi drepturile copilului printre valorile centrale.
Potrivit sursei citate, ultimul studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la sănătatea copiilor din mediul şcolar, ‘Health Behaviour of School Aged Children’ (WHO 2012), în cadrul căruia a fost investigată starea de sănătate a copiilor din România, arată că 26% dintre băieţi şi 11% dintre au fumat prima ţigară înainte de vârsta de 13 ani, 6% dintre băieţii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani fumează săptămânal, 19% dintre băieţi şi 11% dintre fete au consumat pentru prima dată alcool înainte de a împlini 11 ani, la 15 ani, 36% dintre băieţi consumă alcool săptămânal, 12% dintre adolescenţii români fumează canabis, 17% dintre fete şi 48% dintre băieţi au avut primul contact sexual înainte de 15 ani şi dintre aceştia doar 9% au folosit mijloace de protecţie.
‘Activităţile fizice înlocuite de mediul virtual, calculator, tv, consumul de droguri, alcool, tutun în creştere, obezitatea cauzată de alimentaţia nesănătoasă, fragilitatea emoţională – sunt tendinţe negative îngrijorătoare cu privire la starea sănătăţii generaţiei actuale de copii, în legătură cu care trebuie să acţionăm imediat. Dorim să dezvoltăm un program util, care să contribuie la respectarea dreptului la sănătate pentru cât mai mulţi copii din România’, a declarat preşedinte executiv Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.
Fondatoarea Asociaţiei Şcoala pentru Sănătate, Daciana Sârbu, consideră că stilul de viaţă sănătos trebuie deprins de la vârste cât mai mici, pentru a proteja copilul de obiceiuri nocive, care îl pot îmbolnăvi.
‘Susţinem iniţiativa organizaţiei Salvaţi Copiii România de a elabora un program modular de educaţie pentru sănătate menit să le ofere acestora training de specialitate. Ne-am dorit să ne implicăm direct prin asigurarea de training în domeniul nutriţiei pentru cei care vor aplica în grădiniţe şi şcoli acest program. Sperăm că lecţiile de viaţă sănătoasă vor ajunge în perioada următoare la cât mai mulţi copii şi la cât mai multe familii’, a spus Daciana Sârbu, potrivit comunicatului citat.