Aceste găşti acţionează asemenea bandelor din America Latină. Nu au niciun cod de comportament, aşa cum are mafia tradițională, comit infracțiuni cu violenţă, se filmează cu telefoanele și nu se ascund. Crescuţi la umbra celor mai temute organizaţii mafiote din Europa, mulţi dintre aceşti copii fac ce au văzut și ce au fost învățați.
La nivelul Italiei se estmează că 6 copii din 100 doresc să facă parte din astfel de „gang”-uri. Mulţi dintre ei sunt români, iar unii chiar şi reuşesc. De altfel, potrivit unui material realizat de digi24.ro, la Roma a fost destructurată o asemenea bandă, la conducerea căreia se afla o româncă de numai 17 ani. Deși păreau numai un grup de adolescenți, aceștia țineau în pumn un întreg cartier din Roma. Românca era singura fată din grup și a reușit să le cucerească respectul celorlalți din grup, care o porecliseră „Malefica”.
Cesare Romano, responsabilul pentru „copilărie și adolescență” a Regiunii Campania, are și o explicație care ar justifica implicarea românilor în astfel de situații: „Sunt formate în mare parte din copiii imigranților de a treia sau a patra generație, care s-au trezit într-o realitate necunoscută, cu dificultăți de comunicare în limba italiană, nu reușesc să se integreze în comunitate sau chiar în propria lor familie care i-a adus în Italia după mulți ani. Pentru ei, intrarea într-o astfel de gașcă este ca și cum ar găsi o nouă familie. Și prezența acestor grupuri în unele zone condiționează inclusiv copiii liniștiți, care pentru a se apăra la rândul lor, sunt aproape constrânși să intre într-un alt grup„.
Luigi Bonaventura avea puțin sub zece ani atunci când i-au dat pe mână primul pistol. Își amintește că mâinile sale erau mici și firave, încât reculul i-a dat degetul peste cap. Acum este unul dintre martorii cheie ai justiției italiene și a participat la zeci de procese. El a fost unul dintre copiii soldați ai mafiei italiene ‘Ndrangheta.
„Ești crescut în familii care îți predau subcultura mafiotă, cu părinți și unchi care îți indoctrinează cultul familiei mafiote. La început îți aduc pistoale acasă, te învață cum să le cureți, cum să le folosești, să le încarci, iar mai apoi te încurajează să repeți jocul. Pe urmă îți arată armele de asalt, iar tu cum ești mic, rămâi fascinat. Asiști la percheziții, la arestări, te învață să disprețuiești forțele de ordine. Toate aceste lucruri pe care le trăiești în copilărie te condiționează și te marchează pe viață„, spune acesta.
Mai mult, Luigi Bonaventura își aduce aminte cum era deseori dus la măcelărie, unde copiii soldați erau învățați să omoare animale, pentru a se obișnui cu sângele.