Nu se știe dacă și când va fi aplicată și în România o astfel de interdicție, însă este cert că tot mai multe țări ale lumii iau cât se poate de în serios problema interzicerii accesului pe rețelele de socializare până la o anumită vârstă.
Cel mai nou exemplu este Norvegia, unde exista deja o astfel de reglementare: copiii în vârstă de până la 13 ani nu aveau voie pe Instagram, X și toate celelalte rețele de socializare. Acum însă, guvernul norvegian vrea să mărească limita de vârstă la 13 ani. Această decizie, notează cotidianul britanic The Guardian, vine pe fondul campaniei pe care o duc autoritățile contra companiilor de tehnologie. Respectivele companii, susțin radicalii, ar fi ”canalizate împotriva creierelor copiilor”.
Șeful guvernului de la Oslo, Jonas Gahr Store, admite că scopul dorit presupune o ”luptă grea”, însă a ținut să sublinieze că este datoria politicienilor să intervină pentru a-i apăra pe cei mici de ”puterea algoritmilor”. ”Copiii trebuie să fie protejați de conținutul dăunător de pe rețelele sociale”, a subliniat el.
Potrivit premierului norvegian, platformele de social media riscă să-i facă pe utilizatori ”înguști la minte și lipsiți de acțiune”.
Deocamdată, în ciuda limitei de vârstă de 13 ani, statisticile din Norvegia sunt descurajante din acest punct de vedere: peste jumătate dintre copiii de nouă ani, 58 la sută dintre cei de 10 ani și 72 de procente dintre cei de 11 ani sunt utilizatori de rețele sociale, conform datelor centralizate de autorități.
Pentru a eficientiza interdicția legată de vârstă, guvernul norvegian are în plan inclusiv modificarea Legii privind datele cu caracter personal, astfel încât utilizatorii rețelelor de socializare să fie de acord ca platforma să îi gestioneze datele personale și, implicit, verificarea vârstei. Astfel, la orice tentativă de acces din partea cuiva aflat sub limita de vârstă, platforma îi va da interzis respectivului.
Și Australia are în vedere o interdicție similară. Limita de vârstă nu a fost stabilită, dar se anticipează că va fi în zona intervalului 14 – 16 ani.
La rândul său, Franța vrea interzicerea telefoanelor mobile în școli pentru elevii cu vârsta mai mică de 15 ani. Odată aprobată, interdicția se va aplica din ianuarie 2025.
În România, din acest an școlar, elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore. Interdicția implicită la rețele de socializare este așadar doar temporară.