Copiii sărmani care nu știu gustul ciocolatei îl aşteaptă pe Moş Crăciun după ce Moş Nicolae i-a găsit cu ghetuţele goale: „Șefu’, eu le-aș da, da’ de unde?”

Sătenii se feresc să discute despre cadourile primite de copii, iar celor mici le este uneori jenă să recunoască că Moșul nu a fost darnic cu ei.
Alina Costache
20 dec. 2022, 13:16
Copiii sărmani care nu știu gustul ciocolatei îl aşteaptă pe Moş Crăciun după ce Moş Nicolae i-a găsit cu ghetuţele goale: „Șefu’, eu le-aș da, da’ de unde?
Copiii sărmani care nu știu gustul ciocolatei îl aşteaptă pe Moş Crăciun

Pentru sute de copii de la țară, din familiile sărace ale județului Botoșani, Moș Nicolae nu a fost deloc darnic, dar poate va fi Moş Crăciun cu sacul mai plin. Fie au rămas cu ghetuțele goale, fie s-au bucurat, la fel ca în anii comunismului, doar de două-trei fructe exotice sau de obișnuitele mere. În județul Botoșani sunt multe comunități rurale foarte sărace. Cătune îndepărtate, în care sătenii trăiesc din agricultura de subzistență, cu venituri foarte mici și fără niciun fel de perspectivă în afara muncii cu ziua sau în cel mai bun caz munca sezonieră în străinătate.

Moş Crăciun există! Au simţit-o pe pielea lor zeci de copii sărmani din Mureş: „Bucuria din ochii lor nu se compară cu nimic!”

Pentru familiile care trăiesc încă în case de chirpici fără apă curentă și cu grija zilei de mâine, sărbătorile de care se bucură milioane de români trec de multe ori neobservate sau au un gust amar. Cel puțin pentru copii. Sute de micuți din județul Botoșani au avut parte de un Moș Nicolae mai sărac, iar unii au rămas chiar cu ghetuțele goale. Iar așa cum spun asociațiile umanitare care se ocupă de cei nevoiași situația se repetă invariabil aproape an de an.

În aşteptarea lui Moş Crăciun: „Mi-e poftă și mie, mai primesc câte un bănuț când și când”

În satele izolate de pe malul Prutului sau comunitățile sărace din comune precum Bălușeni, Cristești sau Dimăcheni, Moş Crăciunvine doar cu multe rugăciuni și speranță de mai bine. Andrei, un copil de zece ani, din zona Bălușeniului, a fost cuminte tot anul. A ajutat în gospodărie, a reușit să meargă și la școală unde și-a dat toată silința. Spune că se roagă în fiecare seară cu speranța unei vieți mai bune, ba chiar își pregătește și ghetuțele de Moș Nicolae. Nu are însă așteptări foarte mari. A învățat de mic să nu-și dorească ca alți copii, din familii mai avute, dulciuri scumpe de la magazin sau tot felul de gadgeturi. Este fericit dacă primește câteva banane, portocale sau mere.

„Îmi place să primesc fructe. Ne-a spus și la școală că sunt sănătoase. De la ciocolată se strică dinții. Mi-e poftă și mie, dar mai primesc câte un bănuț și mai cumpăr din când în când. Mă bucur când primesc mandarine, îmi plac cel mai mult”, spune copilul, potrivit adevarul.ro.

Într-o altă familie cu mulți copii din zona Corlăteni-Dimăcheni, Moș Nicolae a venit cu mere și ceva mandarine, primite de la oameni cu suflet mare. „Șefu’, eu le-aș da, da’ de unde? Am fost copil din familie săracă cu mulți copii”, spune săteanul. Sunt și copii, în satele ponosite, care nici măcar nu au ce curăța, pentru că, în loc de ghetuțe, au cizme de cauciuc sau gumari și, în cel mai bun caz, ceva papuci de căpătat.

„Gumarii ăștia îs mai buni pe glod. S-ar murdări cu alții, s-ar uda. Și nici nu avem de unde alții”, mărturisește o săteancă înainte de venirea lui Moş Crăciun.

Copiii care nu știu ce gust are ciocolata
Sătenii se feresc să discute despre cadourile primite de copii, iar celor mici le este uneori jenă să recunoască că Moșul nu a fost darnic cu ei, pentru că se tem să nu ajungă de râsul clasei sau al satului. Sunt însă și cei care nici măcar nu știu că există Moș Nicolae și care nu știu ce gust are ciocolata.

Părintele Dan Damaschin va fi Moş Crăciun pentru 10.000 de copii din Iaşi. Localnicii care vor să le facă o bucurie micuţilor, încurajaţi să scrie o „Poveste de Crăciun”
Daniel Câșlariu este președintele Asociației „Grup Civic” și ajută de ani de zile familiile nevoiașe din mediul rural, fie cu alimente, haine sau chiar cu ridicarea unor case. Daniel provine și el dintr-o familie nevoiașă, iar în drumurile sale prin județul Botoșani a cunoscut sărăcia endemică, sfâșietoare.

„Sunt mulți copii care primesc câteva fructe în ghetuțe. Alții, însă, nimic. Am avut un caz la Crasnaleuca (n.red. – un cătun din Botoșani), unde am cunoscut un copil care nu știa ce gust are ciocolata. Am izbucnit în lacrimi. Nu credeam că există așa ceva”, spune Daniel Câșlariu.

Tocmai de aceea, prin asociația sa, de patru ani desfășoară o campanie numită 5.000 de zâmbete, prin care oferă pachete cu dulciuri pentru tot atâția copii sărmani din județul Botoșani.

„Ne sună directori de școală să-i ajutăm pe acești copii. Nu le dă nici Primăria, de sărbători, nimeni… Nu primesc nimic. Măcar așa să se bucure și ei de ceva dulce, ca orice copil. Măcar de sărbători”, conchide Daniel Câșlariu.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Județul din România, puțin vizitat, cu multe atracții de care nu mulți au auzit. Aici găsești o cetate romană, clădiri în stil brâncovenesc și locuri naturale liniștite
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Zodiile norocoase în luna februarie. Câștiguri pe toate planurile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cartea de identitate va fi introdusă din 31 martie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Programul de rachete balistice al Rusiei, în impas din cauza lipsei de expertiză ucraineană
MediaFlux
SE DAU 200 de LEI la PENSIE, dar de la ANUL! Anunț pentru cinci milioane de seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte