Copiii sub 3 ani vor beneficia de „activităţi educative” în creşe şi grădiniţe, a decis Guvernul

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă, ca finanţarea de bază în învăţământul antepreşcolar să fie asigurată, începând cu anul şcolar 2019 - 2020, de la bugetul de stat şi nu de către autorităţile locale cum este în prezent, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Romania TV
23 aug. 2018, 16:00
Copiii sub 3 ani vor beneficia de

„La propunerea MEN, a fost adoptată o ordonanţă privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei. Una dintre cele mai importante modificări se referă la introducerea unui nou alineat cu privire la finanţarea de bază pentru învăţământul antepreşcolar. Adică, e vorba despre copiii sub 3 ani care se află în creşe şi grădiniţe. Finanţarea aceasta urmează să fie asigurată începând din anul şcolar 2019 – 2020 de către stat şi nu de către autorităţile locale, aşa cum este în prezent. Finanţarea se va face în baza şi în limitele costului standard per antepreşcolar, după metodologia elaborată de Ministerul Educaţiei Naţionale. Asigurarea finanţării atrage după sine şi aprobarea unui plan de şcolarizare de către Ministerul Educaţiei, în prezent locurile la creşe fiind stabilite de către autorităţile locale. Copiii înscrişi în unităţile de educaţie timpurie preşcolară vor beneficia şi de activităţi educative desfăşurate conform prevederilor curriculumului specific ce va fi aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei. Aceste activităţi vor fi susţinute de cadre didactice, respectiv educator sau educator puericultor”, a explicat Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că, potrivit noilor măsuri aprobate, organizarea unităţilor de educaţie timpurie antepreşcolară, standardele de calitate şi metodologia de organizare se stabilesc prin hotărâri de guvern ce vor fi iniţiate de MEN.

Barbu a precizat că o altă modificare se referă la posibilitatea ca personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control să fie degrevat total de norma didactică.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului s-a referit şi la măsurile legate de învăţământul superior.

„Au fost stabilite etapele obligatorii care trebuie parcurse în procesul de evaluare a studiilor doctorale în vederea acreditării sau menţinerii acreditării. Norma juridică introdusă clarifică faptul că doar o instituţie independentă aşa cum este şi Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior, adică ARACIS, realizează această evaluare a şcolilor doctorale, în mod independent şi asigură astfel respectarea standardelor şi liniilor directoare pentru asigurarea calităţii în spaţiul european al învăţământului superior, fiind pe deplin responsabilă pentru acţiunile pe care le desfăşoară şi rezultatele acestor acţiuni fără influenţa unor terţe părţi”, a spus Barbu.

El a menţionat că printr-o altă modificare se creează cadrul legal pentru dezvoltarea carierei didactice şi stimularea performanţei didactice în universităţi prin stabilirea anuală de către conducerea universităţilor a unui număr de posturi vacante pentru promovare.

„Promovarea, evident, se realizează prin examen pe baza verificării îndeplinirii condiţiilor şi standardelor specifice funcţiilor didactice ierarhice superioare. Condiţiile de ocupare a unui post prin promovare sunt identice cu cele în cazul ocupării unui post prin concurs, respectiv trebuie să îndeplinească standardele minimale”, a explicat Nelu Barbu.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
Capital.ro
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică din România
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Ego.ro
Fiica Elenei Lasconi, REACȚIE TRANȘANTĂ! ”Eu și mama...”
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Expertul Cristian Bolocan dezvăluie influența TikTok asupra alegerilor prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
REPORTAJ Oameni grăbiți, dar cu speranță. Cum văd românii alegerile de anul acesta?