UPDATE. Copilul scos din fântână după 10 ore a fost transportat cu elicopterul la Bucureşti
Copilul de 2 ani, salvat de pompieri după o misiune de mai bine de 10 ore, a fost transportat, în timpul nopţii de marţi spre miercuri, la Spitalul Grigore Alexandrescu, din Bucureşti, cu un elicopter SMURD.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că băiatul este în stare de hipotermie, deşi iniţial părea stabil.
„A fost preluat de la faţa locului într-o stare medicală care nu este foarte bună. Iniţial s-a zis că este stabil, dar totuşi copilul este hipotermic, după ce a stat atâta, chiar în pofida faptului că a fost încălzit cu aerul cald care a fost introdus acolo”, a declarat Raed Arafat.
UPDATE. Copilul căzut într-un puţ a stat, mai mult de zece ore, cu jumătate din corp în apă
Copilul de doi ani căzut într-un puţ dintr-o gospodărie din localitatea teleormăneană Balta Sărată a stat, mai mult de zece ore, cu jumătate din corp în apă, la ora transmiterii acestei ştiri el fiind preluat de o ambulanţă pentru a fi transportat la un spital din Bucureşti.
Locotenent-colonel Cristian Radu, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că băieţelul de doi ani a stat cu jumătate din corp în apă.
Copilul a fost stabilizat în ambulanţă, iar în prezent este transportat la un spital din Bucureşti, fiind însoţit de către tatăl său.
Surse locale spun că mama băieţelului, care este gravidă în ultimul trimestru de sarcină, se află la spital. În condiţiile în care mai are câteva săptămâni până va naşte, medicii i-au interzis să asiste la operaţiunea de salvare, au precizat sursele citate.
La acţiunea de salvare au participat forţe de la Bucureşti, de la Unitatea Specială de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, dar şi pompieri din judeţele Olt şi Dolj
UPDATE. Copilul de doi ani căzut într-un puţ în Teleorman a fost salvat de echipele de intervenţie după mai mult de zece ore
Copilul de doi ani căzut într-un puţ în judeţul Teleorman a fost salvat de echipele de intervenţie după mai mult de zece, el fiind în viaţă şi urmând să fie preluat de un echipaj SMURD.
UPDATE. Salvatorii îl văd pe copilul de doi ani căzut într-un puţ în judeţul Teleorman mişcând pe camera video şi au auzit „sunete ce par a exprima durerea”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Adrian Gelu Dragomir. La ora transmiterii acestei ştiri, săpăturile în jurul puţului au fost reluate, iar salvatorii încearcă să consolideze malurile de pământ astfel încât tuburile din beton să nu se prăbuşească.
Purtătorul de cuvânt al ISU Teleroman, Adrian Gelu Dragomir, a declarat că echipele de salvare au început din nou să sape în jurul puţului şi au adus la faţa locului bucăţi din lemn care să sprijine malurile de pământ.
Salvatorii de la ISU şi cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă care participă la acţiune l-au văzut pe copil mişcând pe camera video şi au auzit ”sunete ce par a exprima durerea”, a precizat reprezentantul ISU Teleorman.
Peste 40 de pompieri intervin, de aproape opt ore, pentru salvarea copilului de doi ani căzut într-un puţ dintr-o gospodărie din localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman, forţele de la faţa locului fiind suplimentate. De asemenea, în zonă urmează să ajungă un camion încărcat cu materiale de susţinere pentru consolidarea malurilor de pământ din jurul puţului.
UPDATE. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Adrian Dragomir, echipele de salvatori au sistat, deocamdată, săpăturile în jurul puţului în care este căzut copilul şi încearcă extragerea acestuia cu un aparat special, folosit pentru intervenţii în spaţii înguste.
În puţ au fost introduse camere video pentru monitorizarea copilului, iar salvatorii spun că micuţul este în viaţă, dar că nu pot evalua starea de sănătate a acestuia.
Comunităţile locale s-au implicat în acţiunea de salvare, la faţa locului fiind aduse trei buldoexcavatoare pregătite să intervină, a precizat Dragomir.
Reprezentantul ISU Teleorman a declarat că este riscant să se sape în jurul puţului întrucât materialul din care este făcut acesta se pot deplasa şi pot cădea peste copil.
„Pe de altă parte, copilul trebuie foarte bine legat înainte de a fi scos de la adâncimea de 16 metri, întrucât viaţa acestuia ar fi pusă în pericol dacă ar cădea”, a precizat reprezentantul ISU Teleorman.
Un număr impresionant de forţe de intervenţie se află la faţa locului, elicopterul SMURD fiind pregătit să intervină pentru preluiarea copilului în momentul în care acesta va fi scos la suprafaţă.
Intervenția pentru scoaterea copilului din Balta Sărată din fântână este îngreunată din cauza dimensiunii puțului, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „AD Ghica”, Gelu Dragomir. De asemenea, se intervine cu un aparat experimental pentru intervenţii în spaţii înguste. Secretarul de stat Raed Arafat spune că, din păcate, niciuna dintre variantele de intervenţie nu are risc zero.
La fața locului s-au deplasat echipaje ale IPJ Teleorman cu o cameră video pentru identificarea minorului aflat la o adâncime de 16 metri de sol. Copilul este conștient și nu se află în apă, el fiind poziționat pe pompa cu care se scoate apa din puț. Potriit ISU Teleorman, pentru optimizarea misiunii de răspuns, salvatorii au intervenit cu 3 autospeciale de stingere, 1 autospeciala de interventie pentru salavare de la inaltimi, 2 descarcerari, 1 autospeciala CBRN, 1 autospeciala pentru interventie la dezastre si accidente colective, 1 punct de comanda mobil, 1 elicopter SMURD, 1 elicopter transport şi 1 echipaj SAJ cu medic. Misiunea este in dinamica, iar forțele de intervenție depun eforturi susținute pentru salvarea micuțului.
Spitalul mobil si autospeciala CBRN, care au tunuri cu aer cald, au fost deplasate pentru a evita intrarea in hipotermie a copilului Salvatorii introduc permanent oxigen in put pentru ca micutul sa nu treaca in stare de inconstienta
„Se fac eforturi deosebite pentru scoaterea copilului. Copilul este conștient. Obstacolul principal este natura gurii. În acest moment am fost sprijiniți de echipajele de poliție care au ajuns la fața locului cu o cameră de luat vederi. Cu ajutorul unui cablaj s-a introdus acea cameră până la copil, însă este prea mic pentru a putea coopera cu echipajele de salvatori”, a declarat reprezentantul ISU, pentru Agerpres.
Potrivit martorilor aflați la fața locului, copilul a căzut în fântână după ce s-a urcat pe un scaun. Mama acestuia, însărcinată în nouă luni, a fost preluată de un echipaj al Ambulanței în urma șocului suferit.