Potrivit medicilor de la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, familia din Beiuş a petrecut o săptămână în staţiunea Nisipurile de Aur (Bulgaria), iar apoi a vizitat, timp de două zile, mănăstirile din nordul Moldovei, întorcându-se acasă marţea trecută. În aceeaşi seară, unul dintre copii a început să se simtă rău, având simptome de bronşită astmatiformă.
„Unul dintre micuţi a fost internat de urgenţă, miercuri, la Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş, dar noaptea a făcut o criză de apnee şi un stop cardio-respirator. Resuscitat de colegii beiuşeni şi pregătit pentru a fi transferat la Spitalul Municipal din Oradea, copilul a mai făcut încă două stopuri cardiace şi a decedat joi noapte, în spitalul din Beiuş”, a declarat, luni, medicul Ritli Ladislau de la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.
Conform acestuia, celălalt copil a început să manifeste aceleaşi simptome după câteva ore de la decesul fratelui său, părinţii solicitând intervenţia unui echipaj de ambulanţă, care l-a transportat de urgenţă la Oradea, unde a fost preluat la Compartimentul de Primire a Urgenţelor. De acest caz s-a ocupat o echipă medicală condusă de fostul ministru al Sănătăţii Ritli Ladislau, până la decizia transferării copilului, cu un elicopter, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
„Copilaşul a fost adus într-o depresie respiratorie severă. Noi l-am ventilat de urgenţă şi am decis să-l transferăm la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, suspectând că, la fel ca şi fratele său decedat, a fost infestat cu un virus rar în timpul călătoriei”, a declarat dr. Ritli Ladislau.
Potrivit acestuia, specialiştii din Bucureşti au început investigaţii amănunţite pentru a afla cauza exactă a îmbolnăvirii celui de-al doilea copil şi a decesului fratelui acestuia, dar agentul patogen nu a fost încă identificat.
„Noi am trimis probe prelevate de la copilul decedat şi de la cel bolnav, iar colegii din Bucureşti analizează aceste probe, ca şi pe cele pe care le-au prelevat dânşii. Domnul profesor Adrian Streinu Cercel mi-a promis că mă va anunţa telefonic de îndată ce se va cunoaşte agentul patogen”, a spus dr. Ritli.
Potrivit medicului Crina Mărcuţ de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, copilul transferat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti s-ar afla „în prezent în afara unui pericol letal”.