Copilul corporatist

Privim inapoi ne spunem nostalgic ʺCe frumos era cand eram copil, nu aveam nici o grija...ʺ. Va mai fi aceasta afirmatie valabila si pentru copiii nostri ? Vor mai putea ei sa spuna ca nu aveau griji si responsabilitati daca ii inscriem la o multitudine de activitati solicitante ? Despre copilul corporatist ne ofera mai multe detalii Teodora Simona Sarbu, psiholog clinician in cadrul Institutului Marius Nasta, psihoterapeut cognitiv-comportamental in cadrul Mind Institute.
Romania TV
03 oct. 2018, 07:03
Copilul corporatist

Traim intr-o perioada in care suntem mereu in alergare, in care parca nu avem timp sa respiram, sa ne tragem sufletul. Uitam, astfel, de micile momente si placeri ale vietii si in vria aceasta continua nu gasim modalitati de a ne relaxa si de a ne odihni. Ca si cum daca nu suntem ocupati, nu facem suficient de mult, daca nu suntem extenuati la final de zi, nu am dat tot ce puteam., daca ne permitem un moment de rasfat la final de zi, suntem egoisti. Contextul socio-cultural in care traim ne indeamna la perfectionism. Cautam, asadar, ceva ce nu poate fi atins : perfectiunea. Si ce se intampla atunci cand ne straduim zadarnic sa atingem ceva ? Devenim frustrati, suparati si suprasolicitati. Toate aceste aspecte le transmitem, direct sau indirect, si copiilor nostri. Fie prin modelare, fie ca le cerem in mod explicit performante deosebite, tindem tot mai mult sa ii supunem presiunii. Iar asta nu ne face parinti mai buni sau mai putin buni, ci ne face oameni.

Ce este important este sa ne dam seama unde este prea mult, unde este limita dintre dorintele noastre si ale lor si, mai mult, unde se opresc visele nesatisfacute din propria copilarie si unde incep ale lor. Generatiile anterioare, intr-adevar, poate nu au avut ocazia de a-si gasi pasiunile si de a explora activitati diverse si chiar daca le gaseam, eram incurajati, majoritatea, sa ne concentram exclusiv asupra scolii. Asadar, are sens sa ne dorim mai mult pentru copiii nostri si sa le oferim tot ce putem pentru a-si descoperi pasiunile, pentru a se dezvolta si pentru a invata cat mai mult. Este, insa, important sa nu ii suprasolicitam si sa le permitem sa fie copii. Puneti-va, asadar, cateva intrebari : Doarme copilul meu suficient ?; Pare preocupat sau agitat ?; Are timp de joaca in fiecare zi ?; Petrec suficient de mult timp impreuna cu copilul ?; Luam cina in familie ?

In zilele noastre copiii deja invata a doua limba inainte de a incepe scoala, invata multiple instrumente si sporturi, sunt inscrisi la activitati diverse. Stresul alergaturii de la o activitate la alta, de la scoala spre casa, presiunea performantei si suprastimularea in sine pot duce la cresterea anxietatii copilului si astfel la dificultati de concentrare, probleme cu somnul si trairi negative. Este firesc sa le oferim ocazia de a descoperi ce li se potriveste, tinand totusi cont de faptul ca pot avea aptitudini, spre exemplu, sportive dar nu si artistice, sau invers, asadar fara a pune presiune pe rezultat. Energia si timpul petrecut pe drumuri afecteaza timpul de calitate pe care il petreceti cu copiii dvs. Gasiti, asadar, un echilibru intre activitati, joc liber, scoala si timp petrecut in familie. Poate limitati activitatile extra-scolare la 2 ore pe saptamana, poate va asigurati ca in weekend-uri exista doar timp liber si timp in familie, poate va inscrieti impreuna cu copiii la activitati…important este sa gasiti un echilibru pentru sanatatea copilului dvs. !

Copiii au nevoie de structura, dar si de spatiu de desfasurare. Cu cat le limitam mai mult spatiul, cu atat le restrangem posibilitatea de a se dezvolta si de a capata incredere in fortele proprii. Iar acest lucru poate duce, pe termen lung, la afectarea stimei de sine. Astfel, copiii au nevoie de joc liber, creativitatea crescand prin explorare. Amintiti-va cum va gaseati jucarii in diverse obiecte din jur : papusi facute din coceni, cazemate de zapada etc. Aceste lucru stimuleaza nu doar creativitatea, ci si capacitatea de adaptare la mediu. Aceasta din urma fiind predictor al unui nivel inalt de inteligenta si de performanta scolara. Puteti renunta la acele activitati pe care copilul nu le agreeaza sau la care nu se descurca pentru a face loc jocului liber.

Citeste continuarea pe superbebe.ro

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH