Pubertatea este declanşată de modificări ale creierului care se produc în special în timpul somnului, potrivit mai multor cercetări, dar cel mai recent studiu în domeniu, publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, arată că este vorba în special de somnul adânc.
O echipă de cercetători de la Spitalul de Pediatrie din Boston a examinat nivelul de hormoni la copii cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani în timp ce aceştia dormeau.
Luteina (LH) este hormonul esenţial pentru reproducere atât la persoanele de sex feminin, în cazul cărora declanşează ovulaţia, cât şi la cele de sex masculin, la care stimulează producţia de testosteron.
Majoritatea creşterilor de LH s-a semnalat după un somn adânc.
„Dacă acele părţi din creier care activează sistemul reproducător depind de somnul adânc, atunci trebuie să ne gândim că somnul dezorganizat sau agitat al copiilor şi tinerilor adolescenţi ar putea afecta maturizarea normală puberală. Acest lucru este verificat la copiii care au fost diagnosticaţi cu tulburări ale somnului, dar implicaţiile ar putea fi mai mari, având în vedere că majoritatea adolescenţilor dorm mai puţin decât ar avea nevoie„, a explicat medicul Natalie Shaw.