Sfaturi să faci faţă schimbărilor de comportament:
Cel mai important lucru este să-şi cunoşti copilul. Din modul în care el se comportă ar trebui să-ţi dai seama dacă este morocănos pentru că nu se simte bine, a pierdut un meci cu echipa şcolii, are probleme la şcoală, a luat o notă mică, este şicanat/agresat de colegi. În acest fel faci distincţia între o situaţie care va trece repede de la sine – pierderea unui meci, de exemplu – sau e ceva care, dacă nu se iau măsurile necesare, poate degenera într-un comportament obraznic pe o perioadă lungă de timp.
Vorbeşte cu copilul tău. Chiar dacă totul pare în regulă, nu înceta să vorbeşti cu copilul tău. Dacă îl vezi mai abătut, te poţi duce la el şi să-i spui că ai observat că în ultima vreme nu este în apele lui, că-l iubeşti şi că eşti îngrijorat de ceea ce i se întâmplă. Ascultă-l şi dacă nu-ţi dai seama ce i se întâmplă n-ar fi rău să iei legătura cu profesorii, colegii sau alţi părinţi. Notele de la şcoală sunt şi ele un semnal de alarmă. Poate este agresat de alţi colegi şi nu are curajul să-ţi spună.
Nu muşca momeala. Deşi este bine să afli care este cauza comportamentului nepoliticos al copilului tău, este foarteimportant să nu-i dai mai multă “putere” decât e cazul. Îi poţi reaminti regulile casei – “În familia noastră toată lumea se respectă reciproc!”, dar nu intra într-o luptă pentru putere. Dacă a întins coarda prea tare, aşteaptă momentul în care sunteţi amândoi calmi şi abia atunci poţi seta consecinţele. Dacă reacţionezi în momentul în care îţi vorbeşte urât sau îţi întoarce vorbele îi dai satisfacţia că te-a enervat şi data viitoare îţi va încerca din nou limitele.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro