Copilul tău poceşte cuvintele? Oricât ar fi de drăgălaş pentru tine, mergi urgent la doctor

Nivelul de dezvoltare al limbajului la copii diferă de la caz la caz. Sunt cazuri când micuţii înţeleg cam tot ceea ce se întâmpla în jur, răspund anumitor sarcini date de adulţii din jur, dar nu vor să vorbească. Ce fac părinţii în astfel de situaţii? Unii refuză să accepte ideea că cel mic ar putea avea o problemă. De cele mai multe ori se merge pe ideea că micuţul îşi dă drumul la vorbit mai greu, dar nimic alarmant. Specialiştii spun însă că ar fi util întâi un consult ORL, pentru a-i măsura acuitatea auditivă, apoi este nevoie de o vizită la logoped.
Roxana Gagiu
06 apr. 2015, 06:32
Copilul tău poceşte cuvintele? Oricât ar fi de drăgălaş pentru tine, mergi urgent la doctor

Copiii diagnosticați cu „întârziere în dezoltarea limbajului” manifestă, de cele mai multe ori, intelect liminar sau deficiență mintală, care poate fi din naștere sau pedagogic, determinat de mediul sărac în informații și stimulare în care trăiește copilul.

Dacă după 6-9 luni de grădiniță, deci în jurul vârstei de 4-5 ani copilul „pocește” în continuare sunetele, oricât ar fi de drăgălaș pentru părinți, se impune consultarea unui specialist. Rolul familiei în dezvoltarea limbajului este foarte important.

Problema cea mai mare nu este, așa cum o văd părinții atunci când se prezintă la specialist, că nu vorbește copilul lor și are doi ani și jumătate, sau trei ani… problema o reprezintă felul în care este tratat copilul și ce anume i se oferă”, a declarat logopedul Ştefania Budacu.

Tulburarea limbajului vorbit se poate reflecta în limbajul scris. Aceste aspecte formează un „cocktail” la care, dacă se mai adaugă răutățile copiilor care îl imită pe cel în cauză, rezultă un cumul de factori care pot afecta negativ dezvoltarea psiho-afectivă a individului.

O afecțiune frecventă, mai ales în cazul băieților, este bâlbismul sau bâlbâiala. Ea poate apărea pe fondul imitării unui prieten sau membru al familiei, poate avea substrat emoțional sau poate fi consecința unei dezvoltări senzitivo-motorii defectuoase.

În lipsa unei intervenții, urmările pot acoperi o plajă largă de tulburări, de la anxietate la fobie socială și depresie, cu toate repercursiunile inerente în viața individului.

25 de cuvinte pe care copilul tău trebuie să le ştie până la vârsta de doi ani

Cuvintele şi expresiile, care fac parte din categoriile jucăriilor, a mâncării, a animalelor şi bineînţeles cuvintele „mami”, „tati” şi „pa-pa” sunt concepute pentru a-i detecta pe copiii care s-ar putea lupta cu cuvintele în anii ce urmează. Dacă un copil este lent în vorbire, atunci lucrul acesta poate constitui un semn de surditate sau de autism.

Cele 25 de cuvinte care trebuie ştiute, fac parte dintr-o listă largă de 310 cuvinte, care ar trebui să constituie vocabularul unui copil mic. Un copil de nivel mediu va şti 150 de cuvinte. Un semnal de alarmă ar fi atunci când un copil foloseşte doar 50 dintre cuvinte sau mai puţin.

„Dacă un copil nu foloseşte o mare parte dintre aceste cuvinte până la vârsta de 2 ani, atunci el ar putea avea o întârziere în vorbire”, a declarat Leslie Rescorla, profesor la Bryn Mawr College în Pennsylvania, cea care a întocmit testele.

Părinţii nu ar trebui să intre în panică în astfel de situaţii, deoarece poate fi o simplă întârziere. Doar dacă copilul ajunge la vârsta de 2 ani şi jumătate şi încă se luptă cu cuvintele, atunci părinţii ar trebui să apeleze la un terapeut care să-l ajute pe copil în dezvoltarea vorbirii.

Dacă un copil ajunge la vârsta de doi ani şi are un vocabular slab, atunci acest lucru poate fi considerat un semn care poate conduce de la surditate la autism şi dislexie. Chiar dacă acest copil recuperează pe parcurs, poate rămâne întotdeauna uşor în urmă.

Profesorul Leslie Rescorla a studiat de la vârsta de doi ani 78 de copii, timp de 15 ani. Jumătate din ei au început mai greu să vorbească, dar nu au avut alte probleme. Până să ajungă la vârsta de 17 ani, vocabularul lor a fost clasat ca fiind cel puţin la un nivel mediu, dar tot nu a ajuns să fie atât de bun ca cel al copiilor care au vorbit bine de când erau mici. Aceştia, care au fost mai întârziaţi în vorbire, întâmpină probleme în îndeplinirea sarcinilor, cum ar fi „memoria verbală”, ascultarea cuvintelor, a propoziţiilor, a numerelor şi repetarea tuturor acestora.

Cuvintele care trebuie ştiute sunt: mami, tati, copilaş, lapte, suc, salut, minge, da, nu, câine, pisică, nas, ochi, banană, biscuite, maşină, fierbinte, mulţumesc, baie, pantof, pălărie, carte, s-a terminat, mai mult şi pa-pa.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cuvântul din limba română pe care mulți îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl auzi și tu de multe ori, cum se scrie, de fapt: obligator sau obligatoriu?
Capital.ro
Doliu în muzica populară! Marele cântăreț al României a murit. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Modificări în Codul Rutier. Bicicleta și trotineta îți pot aduce amenzi mari
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit vitală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Schimbări majore în programul ceremoniei de învestire a lui Donald Trump din cauza vremii
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PREZIDENȚIALELE! A ajuns în MONITORUL OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România