Copilul tău poceşte cuvintele? Oricât ar fi de drăgălaş pentru tine, mergi urgent la doctor

Nivelul de dezvoltare al limbajului la copii diferă de la caz la caz. Sunt cazuri când micuţii înţeleg cam tot ceea ce se întâmpla în jur, răspund anumitor sarcini date de adulţii din jur, dar nu vor să vorbească. Ce fac părinţii în astfel de situaţii? Unii refuză să accepte ideea că cel mic ar putea avea o problemă. De cele mai multe ori se merge pe ideea că micuţul îşi dă drumul la vorbit mai greu, dar nimic alarmant. Specialiştii spun însă că ar fi util întâi un consult ORL, pentru a-i măsura acuitatea auditivă, apoi este nevoie de o vizită la logoped.
Roxana Gagiu
06 apr. 2015, 06:32
Copilul tău poceşte cuvintele? Oricât ar fi de drăgălaş pentru tine, mergi urgent la doctor

Copiii diagnosticați cu „întârziere în dezoltarea limbajului” manifestă, de cele mai multe ori, intelect liminar sau deficiență mintală, care poate fi din naștere sau pedagogic, determinat de mediul sărac în informații și stimulare în care trăiește copilul.

Dacă după 6-9 luni de grădiniță, deci în jurul vârstei de 4-5 ani copilul „pocește” în continuare sunetele, oricât ar fi de drăgălaș pentru părinți, se impune consultarea unui specialist. Rolul familiei în dezvoltarea limbajului este foarte important.

Problema cea mai mare nu este, așa cum o văd părinții atunci când se prezintă la specialist, că nu vorbește copilul lor și are doi ani și jumătate, sau trei ani… problema o reprezintă felul în care este tratat copilul și ce anume i se oferă”, a declarat logopedul Ştefania Budacu.

Tulburarea limbajului vorbit se poate reflecta în limbajul scris. Aceste aspecte formează un „cocktail” la care, dacă se mai adaugă răutățile copiilor care îl imită pe cel în cauză, rezultă un cumul de factori care pot afecta negativ dezvoltarea psiho-afectivă a individului.

O afecțiune frecventă, mai ales în cazul băieților, este bâlbismul sau bâlbâiala. Ea poate apărea pe fondul imitării unui prieten sau membru al familiei, poate avea substrat emoțional sau poate fi consecința unei dezvoltări senzitivo-motorii defectuoase.

În lipsa unei intervenții, urmările pot acoperi o plajă largă de tulburări, de la anxietate la fobie socială și depresie, cu toate repercursiunile inerente în viața individului.

25 de cuvinte pe care copilul tău trebuie să le ştie până la vârsta de doi ani

Cuvintele şi expresiile, care fac parte din categoriile jucăriilor, a mâncării, a animalelor şi bineînţeles cuvintele „mami”, „tati” şi „pa-pa” sunt concepute pentru a-i detecta pe copiii care s-ar putea lupta cu cuvintele în anii ce urmează. Dacă un copil este lent în vorbire, atunci lucrul acesta poate constitui un semn de surditate sau de autism.

Cele 25 de cuvinte care trebuie ştiute, fac parte dintr-o listă largă de 310 cuvinte, care ar trebui să constituie vocabularul unui copil mic. Un copil de nivel mediu va şti 150 de cuvinte. Un semnal de alarmă ar fi atunci când un copil foloseşte doar 50 dintre cuvinte sau mai puţin.

„Dacă un copil nu foloseşte o mare parte dintre aceste cuvinte până la vârsta de 2 ani, atunci el ar putea avea o întârziere în vorbire”, a declarat Leslie Rescorla, profesor la Bryn Mawr College în Pennsylvania, cea care a întocmit testele.

Părinţii nu ar trebui să intre în panică în astfel de situaţii, deoarece poate fi o simplă întârziere. Doar dacă copilul ajunge la vârsta de 2 ani şi jumătate şi încă se luptă cu cuvintele, atunci părinţii ar trebui să apeleze la un terapeut care să-l ajute pe copil în dezvoltarea vorbirii.

Dacă un copil ajunge la vârsta de doi ani şi are un vocabular slab, atunci acest lucru poate fi considerat un semn care poate conduce de la surditate la autism şi dislexie. Chiar dacă acest copil recuperează pe parcurs, poate rămâne întotdeauna uşor în urmă.

Profesorul Leslie Rescorla a studiat de la vârsta de doi ani 78 de copii, timp de 15 ani. Jumătate din ei au început mai greu să vorbească, dar nu au avut alte probleme. Până să ajungă la vârsta de 17 ani, vocabularul lor a fost clasat ca fiind cel puţin la un nivel mediu, dar tot nu a ajuns să fie atât de bun ca cel al copiilor care au vorbit bine de când erau mici. Aceştia, care au fost mai întârziaţi în vorbire, întâmpină probleme în îndeplinirea sarcinilor, cum ar fi „memoria verbală”, ascultarea cuvintelor, a propoziţiilor, a numerelor şi repetarea tuturor acestora.

Cuvintele care trebuie ştiute sunt: mami, tati, copilaş, lapte, suc, salut, minge, da, nu, câine, pisică, nas, ochi, banană, biscuite, maşină, fierbinte, mulţumesc, baie, pantof, pălărie, carte, s-a terminat, mai mult şi pa-pa.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Trucul prin care îți poate prelungi viața cu 10 ani. Dr. Virgiliu Stroescu a vizitat orașul unde oamenii trăiesc mai mult: ”Organismul știe”
Capital.ro
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Semnele zodiacale cu cele mai puternice trăiri pe 20 Noiembrie 2024
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
World Vision România lansează raportul anual asupra bunăstării copiilor din mediul rural
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți