Coplata în Sănătate a fost adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că, de la 1 iulie, intră în vigoare măsura contribuţiei personale pentru pacienţii care se adresează furnizorilor privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru spitalizare continuă pentru cazurile acute.
„Ordonanţa de urgenţă privind coplata a trecut astăzi. Nu are cum să scadă calitatea actului medical în sănătate, în sistemul public, acolo avem mult de muncă şi o să-l creştem în perioada următoare prin reformele pe care le facem împreună la Ministerul Sănătăţii”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, întrebat dacă forma OUG adoptată de Executiv nu va duce la scăderea calităţii actului medical în sistemul public de sănătate.
Ordonanţa care prevede că, de la 1 iulie, se aplică măsura contribuţiei personale pentru pacienţii cu afecţiuni acute care se adresează pentru spitalizare continuă furnizorilor privaţi aflaţi în contract cu casele de asigurări, aprobată
La rândul său, preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, a arătat că la 1 iulie intră în vigoare măsura contribuţiei personale pentru furnizorii privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, mai exact serviciile de spitalizare continuă pentru cazurile acute. Ordonanţa prevede intrarea în vigoarea a măsurii contribuţiei personale pentru serviciile de ambulatoriu de specialitate şi ambulatoriu paraclinic în 2022, în aceste cazuri fiind vorba despre o amânare a aplicării acestei măsuri.
Vorbim despre contribuţie personală, şi nu despre coplată. Coplata este altceva decât contribuţia personală. Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat (…) şi cel perceput de un furnizor privat de servicii medicale”, a explicat el.
El a subliniat că, şi în acest moment, o persoană asigurată în sistemul asigurărilor de sănătate se poate tratat la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănăate.
„Contribuţia personală nu modifică, nu aduce o noutate în acest plan. Această posibilitate este posibilă deja şi astăzi. Ce nu este posibil astăzi, dar această măsură a contribuţiei personale va face posibil – acoperă un spectru mai larg. Ce nu este posibil azi este ca furnizorul privat să percepapă sume în plus faţă de ceea ce decontează Casa (…). Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume de către furnizorul privat, într-un fel justificat pentru că tarifele decontate nu acoperă costul real. Însă există o masă importantă de neclaritate privind, o zonă gri (…) privind cum se percep aceste sume în mod legal care să acopere diferenţa între ce acoperă Fondul şi costul real, reflectat de tariful perceput de furnizorul privat”, a detaliat preşedintele CNAS.