Corbii prezintă aptitudini sociale asemănătoare cu ale omului

Un studiu recent desfăşurat de cercetători de la Universitatea din Viena (Austria) arată cum pot interpreta corbii interacţiunile sociale dintre semeni de-ai lor, la fel ca oamenii.
Cristina Dinu
05 mai 2014, 11:11
Corbii prezintă aptitudini sociale asemănătoare cu ale omului

Când vine vorba de inteligenţă sau aptitudini sociale în regnul animal, primele specii care vin în minte sunt omul şi maimuţele mari. Aceste aspecte nu sunt rezervate însă numai primatelor, scrie maxisciences.com. Şi alte animale, cum ar fi corbii mari şi rudele lor din familia corvidelor, prezintă capacităţi impresionante. Comportamentul lor complex este atent studiat de oameni de ştiinţă. Capacitatea corbilor de a duce la capăt sarcini complexe a fost demonstrată de multe ori în trecut, scrie Agerpres.

Recent, o echipă de cercetători de la Departamentul de biologie cognitivă de la Universitatea din Viena a pus în evidenţă capacitatea acestor păsări de a interpreta interacţiunile sociale dintre alţi semeni de-ai lor, aptitudine considerată până acum ca fiind proprie fiinţei umane.

Corbii trăiesc în comunitate, grupurile lor putând număra până la 200 de exemplare fiecare. În cadrul acestor structuri sociale se disting două grupe de masculi: dominanţi şi dominaţi. Dominanţii, de rang superior în ierarhia grupului, au în general primii acces la hrană şi alte resurse. Au şi o anumită prioritate la femelele din grup. În general, exemplarele dominante emit un anumit strigăt pentru a-şi afirma poziţia. La acest apel, dominaţii răspund printr-un sunet diferit, arătând că îşi recunosc superiorul ierarhic. Se întâmplă uneori ca un corb să nu răspundă supus la apel, situaţie numită ‘inversare de dominaţie’, care duce adesea la confruntări ce determină uneori schimbări în structura socială.

În acest context, cercetătorii de la Universitatea din Viena au încercat să demonstreze că păsările pot evalua statutul social al altor exemplare cu care nu au interacţionat totuşi niciodată. În acest scop, cercetătorii au efectuat în prima fază înregistrări cu apeluri şi răspunsuri (de supunere sau nu) în cadrul mai multor grupuri. Fiecare înregistrare a fost ascultată apoi de corbi de vârste şi sexe diferite. Rezultatele, apărute în revista Nature Communications, arată că, atunci când un corb aude înregistrarea unei situaţii de inversare de dominaţie, prezintă un stres ridicat. Animalul începe să alerge sau să îşi ciugulească penele fiindcă se aşteaptă la o tulburare a ordinii sociale. Femelele par şi mai stresate decât masculii.

Deşi poate părea greu de crezut, corbii sunt capabili şi să identifice o situaţie de inversare de dominaţie chiar dacă aceasta nu are loc în cadrul propriului grup. În acest caz sunt totuşi mai puţin stresaţi. ‘Corbii pot avea o reprezentare mentală a dinamicii relaţiilor dintr-un grup, chiar dacă nu au interacţionat niciodată înainte cu acesta’, arată într-un comunicat Jorg Massen, principalul autor al studiului. Potrivit cercetătorului, această aptitudine se apropie de cea a oamenilor când aceştia se uită la televizor, de exemplu. Capacitatea nu a fost în schimb observată niciodată la maimuţe, încheie maxisciences.com.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Băutura care e mai sănătoasă și mai bună la gust decât cafeaua. O găsești și în cafenele celebre, dar puține persoane știu că o pot cere
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
Playtech.ro
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când are loc repartizarea
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Schimbări în sistemul de pensii. Românii afectați
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Boala cruntă care l-a răpit dintre noi. A fost de neegalat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin pornește războiul cu Trump! Situația Ucrainei, incertă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român