Racheta „a fost lansată”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, fără alte precizări.
Potrivit unei surse guvernamentale sud-coreene, citată de agenţia Yonhap, racheta a fost lansată de la poligonul Sohae, la ora 09.51 (02.51 ora Românie).
Guvernul japonez a anunţat că o rachetă nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare, informează Mediafax.
„O rachetă pe care Coreea de Nord o numeşte satelit a fost lansată la ora 09.49 şi a trecut pe deasupra Okinawa la 10.01. Nu am lansat niciun interceptor”, a explicat biroul premierului.
Ulterior, Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA, că a lansat cu succes o rachetă ce a pus pe orbită un satelit civil.
„Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (…) la 12 decembrie a reuşit” şi „satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut”, a precizat agenţia.
Aceleaşi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare îmbrăcată în costum tradiţional coreean.
Aşezată în faţa unui ecran care înfăţişa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternică şi triumfătoare, în cadrul unui „program special”.
Acest tip de programe este rar şi rezervat unor ocazii excepţionale cum ar fi anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il în decembrie 2011.
Lansarea rachetei a inflamat întreaga lume, astfel încât Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va avea consultări, miercuri dimineaţă, au anunţat diplomaţi la ONU, citaţi de AFP.
„Japonezii şi americanii au cerut consultări la Consiliului de Securitate, care vor avea loc miercuri spre sfârşitul dimineţii”, în jurul orei locale 11.00 (17.00 ora României), a anunţat un diplomat occidental.
Potrivit lui, convocarea acestei reuniuni extraordinare „lasă să se întrevadă o reacţie puternică a Consiliului” faţă de acest tir, pe care Seulul, Tokyo şi occidentalii îl consideră un test de rachetă balistică.
Şi China a condamnat, dar cu jumătate de gură, miercuri, tirul de rachetă nord-coreean, subliniind că Phenianul „trebuie să respecte” rezoluţiile ONU care îi interzic testele cu rachete balistice, a anunţat agenţia China Nouă, citată de AFP.
„Toate părţile vizate ar trebui să îşi păstreze cumpătul şi să se abţină de la a pune gaz pe foc pentru ca situaţia să rămână sub control”, potrivit unui comentariu al agenţiei oficiale chineze care consideră că este „momentul construirii încrederii în peninsula coreeană”.
Phenianul a lansat racheta „în pofida îngrijorărilor exprimate de unele ţări, în special Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite”, a amintit agenţia oficială.
La rândul său, premierul japonez a avertizat populaţia niponă în legătură cu tirul de rachetă nord-coreean prin intermediul unei serii de mesaje publicate pe Twitter, dintre care primul a fost postat la aproximativ şapte minute după lansare, relatează AFP.
Miercuri, la ora 09.56 la Tokyo (02.56 României), un mesaj intitulat „informaţie despre un tir al Coreei de Nord” a fost postat online, continuându-se astfel: „Cu foarte puţin timp în urmă, Coreea de Nord a trimis o rachetă (despre care pretinde că este un lansator de satelit) înspre sud. Vă vom ţine la curent pe măsură ce vor apărea informaţii noi”.
Şi Moscova „regretă profund” lansarea unei rachete de către Coreea de Nord, a anunţat miercuri diplomaţia rusă.
„Noul tir de rachetă efectuat de Coreea de Nord, împotriva recomandărilor comunităţii internaţionale, ne provoacă un regret profund”, a scris Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Preşedinţia americană a condamnat, de asemenea, caracterul foarte „provocator” al lansării rachetei.
Este vorba despre un „act foarte provocator, care ameninţă securitatea regională, încalcă direct rezoluţiie 1.718 şi 1.874 ale Consiliului de Securitate al ONU (…) şi subminează regimul de neproliferare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate naţională al Statelor Unite, Tommy Vietor, într-un comunicat.
Printre oficialii care au condamnat lansarea rachetei se numără şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon.
„Secretarul general este îngrijorat de consecinţele negative pe care acest act provocator le-ar putea avea asupra păcii şi stabilităţii regiunii”, a declarat purtătorul său de cuvânt Martin Nesirky.