Unii analişti consideră că oficializarea atribuţiunilor lui Kim pregăteşte terenul pentru un acord de pace cu Statele Unite, în vederea normalizării relaţiilor şi a încheierii stării de război, formal încă în vigoare după armistiţiul care a pus capăt războiului din 1950-1953.
Statutul legal al lui Kim ca „reprezentant al statului nostru a fost consolidat şi mai mult, pentru a asigura ferm conducerea de neclintit a Liderului Suprem privind toate problemele de stat”, a declarat Choe Ryong Hae, preşedintele prezidiului Adunării Supreme a Poporului (parlamentul nord-coreean), citat de KCNA.
Istoric, rolul nominal de şef al statului îi revenea preşedintelui prezidiului.
Conform noii Constituţii, Kim – în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afacerile Statului, organ înfiinţat în 2016 – este reprezentantul suprem al poporului coreean, adică şef al statului şi comandant suprem; constituţia anterioară îl desemna drept „lider suprem” şi comandant al „tuturor forţelor militare”. Amendamentele de joi par să confirme că sistemul legislativ nord-coreean îl va recunoaşte pe viitor pe Kim Jong Un ca şef de stat.
Noua lege fundamentală îi permite lui Kim să promulge ordonanţe legislative, decrete şi decizii importante, precum şi să numească şi să revoce reprezentanţii diplomatici ai Coreei de Nord în străinătate, arată KCNA.”Cu acest amendament, Kim Jong Un restabileşte sistemul cu şef de stat al bunicului său” Kim Ir Sen; „el a devenit de facto şef al statului”, apreciază cercetătorul Cheong Seong-chang de la Institutul Sejong din Coreea de Sud.
Kim conducea deja Coreea de Nord în toate privinţele, iar modificarea titulaturii sale nu va aduce schimbări practice semnificative, afirmă Reuters. Seria de amendamente la Constituţie este însă fără precedent, menţionează Rachel Minyoung Lee, analistă a site-ului NK News, specializat în monitorizarea Coreei de Nord. Ea consideră că liderul de la Phenian, succesor al bunicului şi tatălui său, este cel mai puternic din istoria statului nord-coreean.
În privinţa renunţării la programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Statele Unite nu au reuşit să obţină progrese importante după trei întâlniri ale preşedintelui Donald Trump cu Kim Jong Un. Trump a declarat că la ultima discuţie cu Kim acesta a fost de acord cu continuarea dialogului la nivel de lucru, însă – menţionează Reuters – nici acest demers nu s-a concretizat. Nord-coreenii au efectuat între timp mai multe teste cu rachete şi au acuzat Washingtonul că nu îşi respectă un presupus angajament de a nu mai desfăşura manevre militare comune cu Coreea de Sud.