„Tocmai au plătit amenda în numerar (…). Suma plătită este de 693.333,10 dolari„, a declarat sâmbătă, pentru AFP, Jorge Quijano, administratorul Canalului. „Din punctul de vedere al ACP, după îndeplinirea obligaţiilor, nava este liberă să ridice ancora”, a adăugat el.
La 10 iulie 2013, nava Chong Chon Gang, venind dinspre Cuba, a fost abordată la intrarea în Canalul Panama şi s-au descoperit la bord 25 de containere în care se afla material militar, ascuns sub mai multe tone de saci cu zahăr brun. Cei 35 de membri ai echipajului au fost încarceraţi.
Havana şi Phenianul au anunţat concomitent că este vorba despre „240 de tone de arme defensive, depăşite moral, fabricate toate la mijlocul secolului trecut şi care urmau să fie reparate” în Coreea de Nord, pentru a fi reexpediate, ulterior, pe insula comunistă.
Însă, potrivit autorităţilor panameze, era vorba despre armament pentru avioane de tip MIG-21, lansatoare antirachetă şi vehicule militare.
Potrivit lui Quijano, nava a pornit către Cuba.
La 28 ianuarie, 32 dintre cei 35 de membri ai echipajului au fost eliberaţi de către autorităţile panameze.
Doar căpitanul, un ofiţer şi secretarul politic, prezenţi la bord la abordarea navei, sunt daţi în judecată pentru trafic de arme.
ACP a aplicat iniţial Coreei de Nord o amendă în valoare de un milion de dolari, sumă diminuată ulterior, pentru „ameninţarea securităţii” Canalului şi prezentarea „unei documentaţii false” cu privire la încărcătură.
Autorităţile panameze au solicitat ONU să trimită o misiune care să stabilească dacă această încărcătură a încălcat embargoul impus Coreei de Nord de către Naţiunile Unite în domeniul armamentului. Justiţia panameză a anunţat că cei 200.000 de saci de la bord vor fi scoşi la licitaţie, dar nu a furnizat vreun detaliu cu privire la ceea ce se va întâmpla cu armamentul.