Aceste rachete, de tip „Musudan”, erau pregătite să fie lansate în orice moment, dar au „fost retrase” din instalaţia de lansare, a declarat pentru AFP un oficial din domeniul apărării americane, sub protecţia anonimatului, potrivit Mediafax.
Acest gest al Coreei de Nord arată că nu mai există o ameninţare iminentă de lansare de rachete, iar Phenianul va fi nevoit să refacă numeroase pregătiri pentru a putea fi din nou pregătit să lanseze rachete, afirmă doi oficiali americani.
Citeşte şi Copiii, transformaţi în maşini de ucis. Cum îşi pregăteşte Coreea de Nord soldaţii de mici VIDEO
Acest anunţ a fost făcut cu o zi înaintea primei vizite a noii preşedinte sud-coreene Park Geun-hye la Casa Albă, marţi.
Între numeroasele ameninţări proferate în ultimele săptămâni de către Coreea de Nord, Phenianul a mobilizat două rachete de tip Musudan pe coasta de est, determinând Statele Unite şi aliaţii săi Japonia şi Coreea de Sud să adopte măsuri în cazul unui tir.
Citeşte şi VIAŢA ÎN COREEA DE NORD: „La 7 ani am asistat pentru prima dată la o execuţie publică”
Tokyo şi Seulul şi-au sporit apărarea antirachetă, în timp ce armata americană a mobilizat două distrugătoare echipate cu arme antirachetă şi radare puternice pentru a contracara o posibilă lansare.
Însă Coreea de Nord nu a trecut la acţiune, iar tensiunea a scăzut în peninsulă în ultima perioadă. Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little, „pauza în provocări” a Phenianului reprezintă o evoluţie pozitivă.
Citeşte şi Războiul psihologic între SUA şi Coreea de Nord: Cum vor americanii să îl potolească pe Kim Jong-Un
Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune teoretică de peste 5.500 de kilometri, potrivit unor militari, un lucru ce ar părea să permită Coreei de Nord să poată atinge continentul american. Însă analiştii nu sunt cu toţii de acord, unii apreciind că Phenianul nu le-a testat vreodată în condiţii reale.
Potrivit Pentagonului, Coreea de Nord dispune, în schimb, de câteva sute de rachete cu rază medie de acţiune, capabile să atingă Japonia şi Coreea de Sud.