Modelul presupune destructurarea completă a programului nuclear, înaintea oricăror concesii din partea Washingtonului, explică agenţia.
„Ne gândim serios la modelul Libiei din 2003, 2004″, a arătat Bolton la Fox News, ca răspuns la întrebarea dacă Phenianul trebuie să se aştepte să primească ceva înainte de a renunţa la toate armele atomice, la materialul nuclear şi la rachete.”Evident, există diferenţe. Programul libian era mult mai mic, dar în esenţă acesta a fost acordul la care am ajuns”, a explicat oficialul american. El a reamintit că nord-coreenii au căzut de acord cu Coreea de Sud încă din 1992 să sisteze întregul program nuclear, inclusiv la îmbogăţirea uraniului şi la reprocesarea plutoniului.
Bolton a arătat că trebuie discutate şi alte chestiuni, cum ar fi rachetele balistice, armele chimice şi biologice, ostaticii americani, japonezii răpiţi de nord-coreeni. De asemenea, a fost foarte clar în privinţa sancţiunilor împotriva Coreei de Nord: acestea nu vor fi ridicate decât în schimbul renunţării la întregul program nuclear.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un urmează să discute peste câteva săptămâni cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, după ce a avut deja o întâlnire istorică cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in. Potrivit lui Bolton, nu s-ar fi ajuns aici fără campania de presiune maximă asupra regimului de la Phenian, impusă de administraţia americană, un adevăr recunoscut şi de Moon. „Diminuarea presiunii nu va face negocierile mai uşoare, ci le-ar putea îngreuna”, a insistat consilierul.
Yonhap reaminteşte că John Bolton a preluat funcţia de consilier naţional pentru securitate luna aceasta, iar anterior a fost un adept al liniei dure în politica externă şi şi-a exprimat deschis neîncrederea în Coreea de Nord. Duminică, el a susţinut că, la fel ca în cazul Libiei, sunt necesare verificări internaţionale complete, inspecţii din partea SUA şi a altor ţări, după ce Coreea de Nord dezvăluie toate detaliile programului său nuclear.