Phenianul a multiplicat provocările, în ultimele săptămâni, şi a ameninţat cu eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Hawaii şi Guam, în Pacific. „Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare (nord-coreene) în acest sens a fost definitiv examinată şi ratificată”, afirmă armata într-un comunicat. „Momentul exploziei se apropie repede”, se adaugă în comunicat, care oferă asigurări că un război ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de „astăzi” (joi) sau „mâine” (vineri).
Armata nord-coreeană apreciază că responsabilitatea actualei crize „revine în întregime” Statelor Unite, care fac „în prezent” manevre militare comune cu Coreea de Sud, folosind bombardiere americane de tip B-52, capabile să transporte bombe nucleare, precum şi bombardiere „invizibile” de tip B-2. „Întreaga peninsulă coreeană nu a mai fost expusă ca acum unui asemenea pericol de război nuclear”, se mai arată în comunicat.
Coreea de Nord şi-a plasat armata în stare de luptă marţi şi a cerut unităţilor sale speciale „strategice” să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Hawaii şi Insulelor Guam. Hawaii şi Guam sunt considerate în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie create de către Coreea de Nord, care ar putea atinge, în schimb, baze americane din Japonia şi Coreea de Sud.
În pofida unei lansări cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune la 12 decembrie, considerată de Seul şi aliaţii săi o rachetă balistică, unii experţi consideră că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară efectuării unor tiruri cu rachete intercontinentale capabile să lovească Statele Unite.
Casa Albă cere Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările
Casa Albă a cerut miercuri Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce statul stalinist şi-a intensificat retorica belicoasă. „Am văzut astăzi o nouă declaraţie a Coreei de Nord, care face încă o dată o ameninţare neconstructivă”, a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliul Naţional american de Securitate. „Coreea de Nord ar trebui să îşi oprească ameninţările provocatoare şi să se conformeze mai degrabă obligaţiilor sale internaţionale„, a continuat Hayden.
Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, primit la Seul, Statul Major General al armatei declară că informează în mod oficial Washingtonul că ameninţările americane vor fi „zdrobite” prin „mijloace de lovire nucleară”, informează Mediafax.
Phenianul reporneşte reactorul nuclear
Coreea de Nord a început deja să efectueze lucrări în vederea repornirii reactorului nuclear de la Central Nucleară Yongbyon, un semnal că retorica sa belicoasă nu este, probabil, doar o cacealma, afirma miercuri un grup de reflecţie american, relatează AFP, citată de Mediafax.
Institutul americano-coreean de la Universitatea John Hopkins a afirmat că o fotografie realizată de un satelit încă de la 27 martie arăta că, într-adevăr, în apropierea reactorului centralei Yongbyon, care a fost închis în 2007 în cadrul unui acord internaţional susţinut de Statele Unite, se făceau lucrări de repornire a reactorului nuclear. Coreea de Nord a anunţat în mod oficial o repornire a acestei centrale abia marţi şi a afirmat că este pregătit să lovească Statele Unite cu rachete nucleare.
Fotografie realizată prin satelit arată lucrări de construcţie de-a lungul unui drum, în apropiere de centrală, dar şi în spatele clădirii reactorului, lucrări destinate repornirii unor aparate vitale de răcire a reactorului, deoarece Coreea de Nord a distrus turnul de răcire al centralei în 2008, ca probă a dezarmării sale nucleare, în timp ce negocia cu administraţia George W. Bush.
Coreea de Nord a anunţat marţi că intenţionează să repornească reactorul nuclear de la Yongbyon, oprit în 2007, şi a sugerat că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi Statele Unite. Coreea de Nord ameninţă cu retragerea muncitorilor săi din complexul industrial Kaesong