Majoritatea posesorilor de mobile nord-coreeni se află în capitala Phenian, acolo sunt elitele financiare ale ţării, în general nonenclaturişti capabili să cumpere un terminal şi să achite un abonament, notează Reuters.
Este vorba de o creştere astronomică, spune Michael Hay, avocat şi economist ce lucrează de şapte ani, ca ataşat, în capitala comunistă. „În urmă cu un an erau doar 70.000 de utilizatori”, spune Hay, citat de Reuters. „Acum au mobile şi chelneriţele din restaurante, ca să nu mai vorbim de cei care se ocupă de afaceri şi care nu se mai despart de ele. O Întâlnire cu un responsabil cu economic nord-coreean e adesea întreruptă de un mobil”.
Autoritarul guvern nord-coreean a ridicat interdicţiile asupra mobilelor în 2008 după care a încheiat o înţelegere cu compania egipteană Orascom pentru înfiinţarea unei reţelele de telefonie mobilă 3G.
Un raport corespunzător acestei luni, întocmit de Institutul pentru Securitate şi Sustenabilitate „Nautilus”, arată că 60% din populaţia cuprinsă în segmentul de vârstă 20-50 de ani, din Phenian, utilizează mobilul. Institutul mai notează că pentru tânăra generaţie şi pentru micii comercianţi dispozitivele mobile au devenit o necesitate, mai ales tinerii neputând să-şi mai conceapă viaţa fără ele.
Taxele de utilizare a telefoniei mobile au scăzut dramatic în acest an iar cererea nord-coreenilor a exlodat.
Există însă câteva probleme iar una dintre ele este aceea că nu poţi suna pe nimeni pe mobil în Coreea de Nord şi nimeni din Coreea de Nord nu poate suna înafara ţării. Nu există internet iar conducerea tării filtrează la maxim tot ceea ce intră în ţară ca flux informaţional.
Reţeaua 3G, deşi deserveşte 94% din populaţie, acoperă numai 14% din suprafaţa ţării, precizează oficialii companiei egiptene Orascom. Nord-coreenii care au reuşit să fugă din lagărul comunist povestesc o reţea 3G este aproape inutilă în această ţară devreme ce un telefon 3G costă 350 de dolari iar venitul mediu al unui nord-coreean este de 15 dolari lunar.
Analiştii pieţei de profil şi economiştii au articulat toate aceste date într-o concluzie care indică faptul că guvernul de la Phenian nu are de ce să se teamă de o revoluţie high-tech de genul celor care s-au aprins în ţările arabe, mijlocită de telefoanele mobile, în cazul în care reţeaua nord-coreeană de telefonie mobilă rămâne în actuala situaţie.