Phenianul sărbătoreşte cu fast un centenar de la moartea „eroică” a bunicii actualului lider al Coreii de Nord, Kim Jong-Un şi, totodată, soţia fondatorului statului, Kim Ir-Sen.
Despre bunica actualului lider de la Phenian se spune că se născuse într-o familie de agricultori sărăci, în Ajunul Crăciunului din 1917 şi că ar fi luptat împreună cu forţele de gherilă împotriva japonezilor, în anii 1930. Ea a murit în 1949, la numai 31 de ani, din cauza poverii luptei de gherilă.
Regimul de la Phenian a elogiat-o, joi, ca pe o eroină. Kim Jong-Suk „nu a fost numai mama sacră a Revoluţiei”, ci mai degrabă o „femeie revoluționară remarcabilă”, iar „strădania ei a fost atât de mare, încât chiar și camarazii ei au ghicit numărul de dușmani uciși după cartuşele goale din centura ei, după bătălii, scrie agenția de știri oficială KCNA.
Phenianul a tipărit o ediţie de timbre în cinstea bunicii actualului lider al Coreii de Nord, precum monede noi de aur și argint și a ținut spectacole culturale în onoarea ei.
Într-un raport recent se arată că „peste 300.000 de oameni din toate categoriile sociale şi de toate vârstele, precum şi oaspeţi de peste hotare (…) au vizitat locul ei de naștere în acest an.
Cu toate acestea, venerarea lui Kim Jong-suk nu reflectă viața femeii medii în Coreea de Nord. În realitate, la ora actuală, rolul femeii din Coreea de Nord se reduce la conceperea de copii.
Proporția femeilor care ocupă roluri importante în țara comunistă este aproape neglijabilă. Kim Yo-jong, sora actualului lider, este singura femeie membră a Politburo-ului partidului de guvernământ.
În 2015, guvernul de la Phenian a făcut obligatoriu serviciul militar pentru femei până la vârsta de 23 de ani. Una dintre femeile soldat care ar fi reuşit să fugă din ţară a descris condiţiile din aceste centre militare ca fiinf „îngrozitoare”.