Phenianul ‘latră, dar nu muşcă’, potrivit acestui specialist care, în trecut, a vizitat de mai multe ori instalaţiile nucleare nord-coreene.
El a relativizat anunţul Coreii de Nord referitor la voinţa de a reporni reactorul nuclear de la centrala Yongbyon, închisă în 2007 în cadrul unui acord internaţional susţinut de SUA.
Coreea de Nord nu dispune de ‘mult’ plutoniu, între 24 şi 42 de kilograme, însă de ajuns pentru patru până la opt ogive nucleare.
În opinia sa, centrala Yongbyon va avea nevoie de şase luni pentru a redeveni operaţională şi de circa trei ani până să poată produce plutoniu, care poate fi folosit pentru bombele nucleare.
Încă nu s-a stabilit dacă Phenianul a utilizat uraniu pentru al treilea test nuclear al său, efectuat la 12 februarie, sau plutoniu ca la primele două teste, în 2006 şi 2009.
Coreea de Nord nu va putea obţine o armă nucleară pentru a atinge SUA decât după ‘minimum cinci ani’, a estimat Siegfried Hecker. Totuşi, ‘situaţia este serioasă’, a adăugat acesta, precizând că Phenianul ar putea efectua un nou test nuclear ‘în următoarele săptămâni sau luni’.