Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Casei Albastre, sediul Preşedinţiei sud-coreene, a declarat că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, a făcut aceste declaraţii în cursul întrevederii de vineri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-In.
„Va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi SUA, precum şi jurnalişti, pentru a prezenta totul, într-un mod transparent, comunităţii internaţionale”, a transmis, duminică preşedinţia din Coreea de Sud, care a precizat că Kim Jong Un a spus că închiderea centrului de teste nucleare se va face în luna mai.
„Deşi în mod inerent manifest rezistenţă faţă de America, oamenii vor vedea că nu sunt genul de persoană care lansează atacuri nucleare în Coreea de Sud, Pacific sau America”, a afirmat Kim, potrivit lui oficialului de la Seul, relatează agenţia Yonhap.
„Unii spun că închidem instalaţii care nu sunt funcţionale, dar veţi vedea că avem alte două tunele care sunt mai mari decât cele existente şi care sunt într-o stare bună”, a explicat Kim, făcând probabil referire la informaţiile potrivit cărora poligonul subteran de teste atomice de la Punggye-ri s-ar fi prăbuşit în urma ultimului test nuclear.
Liderul de la Phenian a mai afirmat că nu va repeta „istoria dureroasă a Războiului coreean”, adăugând că sunt necesare măsuri concerte pentru a opri riscul producerii unor confruntări militare accidentale.
Kim s-a angajat şi să revină la fusul orar al Seulului, în condiţiile în care în acest moment între cele două Corei există o diferenţă de 30 de minute.
Mass-media de stat nord-coreeană a menţionat rar dezbaterea despre denuclearizarea Peninsulei Coreea, fără să intre în prea multe detalii, axându-se în schimb pe teme precum pacea, prosperitatea şi unitatea coreeană.
Agenţia oficială de ştiri a Phenianului, KCNA, a relatat pe larg despre discuţii şi a elogiat angajamentul liderilor celor două state faţă de „completa denuclearizare” a Peninsulei Coreea.
„În cursul discuţiilor, cele două părţi au avut un schimb de opinii sincer şi deschis cu privire la chestiuni de interes comun, inclusiv probleme ca îmbunătăţirea relaţiilor nord-sud, asigurarea păcii în Peninsula Coreeană şi denuclearizarea peninsulei”, a transmis KCNA, relatând că summitul s-a încheiat cu un dineu ce s-a desfăşurat într-o „atmosferă amiabilă încărcată cu sentimente de rude de sânge”.
Preşedintele american, Donald Trump, a spus sâmbătă în cadrul unui miting în statul Michigan că o întâlnire cu Coreea de Nord ar putea avea loc în următoarele trei-patru săptămâni, transmite Reuters.
„Cred că vom avea o întâlnire în următoarele trei sau patru săptămâni”, a arătat Trump, la o adunare în oraşul Washington din statul american Michigan.
„Va fi o întâlnire foarte importantă, denuclearizarea Peninsulei Coreene”, a adăugat liderul de la Casa Albă.