Kim Jong-Un a vizitat luni dimineaţa Mausoleul Kumsusan dedicat memoriei bunicului său, Kim Ir-Sen, dar şi al tatălui său – Kim Jong-Il, la Phenian, în cursul căreia a adus „un tribut important şi a făcut o plecăciune umilă” în faţa foştilor conducători ai ţării, anunţat agenţia oficială de presă KCNA.
Străzile din Phenian fuseseră pregătite de sărbătoare, fiind împodobite cu steaguri şi bannere pentru ziua ce marchează cea mai importantă sărbătoare publică într-o ţară în care cultul personalităţii este cel mai puternic în lume, potrivit unui corespondent BBC de la Seul.
Tensiunile în Peninsula Coreea s-au amplificat după ce Phenianul a efectuat cu succes al treilea test nuclear subteran, pe 12 februarie, urmat de sancţiuni ONU.
Potrivit unor speculaţii, marcarea zilei de naştere a lui Kim Ir-Sen ar putea fi folosită în vederea efectuării unui tir de rachetă. Tot în această perioadă, în urmă cu un an, Phenianul lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu scopul declarat de a plasa un satelit pe orbită, eveniment care marca un secol de la naşterea fondatorului ţării. Racheta a explodat la puţin timp după decolare. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat tirul, considerat în străinătate drept un test al unei rachete cu rază lungă de acţiune.
Phenianul a ameninţat în ultimele săptămâni cu un atac Coreea de Sud, Japonia şi bazele americane din regiune.
Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, i-a îndemnat duminică pe liderii nord-coreeni să „vină la masa negocierilor în mod responsabil”, pentru a pune capăt tensiunilor din regiune, avertizându-i că, în cazul în care continuă să profereze ameninţări, Coreea de Nord va fi şi mai izolată. Phenianul a staţionat pe coasta de est două rachete de tip Musudan ce pot atinge, în mod teoretic, o rază de până la 4.000 de kilometri, ameninţând Coreea de Sud, Japonia şi Insula americană Guam, deşi acest tip de rachetă nu a fost testat niciodată.
El a reafirmat totodată angajamentul Statelor Unite de a îşi apăra aliaţii, inclusiv Japonia. Washingtonul şi Tokyo au încheiat o alianţă în domeniul securităţii, în anii ’50, potrivit căreia Statele Unite se obligă să apere Japonia în caz de atac. Kerry a subliniat că Seulul, Beijingul, Tokyo şi Wahingtonul s-au „angajat să acţioneze împreună” şi să transforme scopul dezarmării nucleare a peninsulei coreene în „realitate”.
Kerry a subliniat că ar fi o „greşeală uriaşă” dacă Phenianul ar efectua un tir, subliniind că acest lucru ar izola şi mai mult ţara şi că nord-coreenii au nevoie de alimente, ci nu de rachete.