UPDATE: Coreea de Sud şi Coreea de Nord s-au pus de acord să organizeze un summit la sfârşitul lui aprilie, primul după zece ani, a anunţat marţi un consilier de rang înalt în domeniul securităţii al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, relatează DPA.
Reprezentanţii Seulului i-au remis preşedintelui nord-coreean o scrisoare din partea omologului sud-coreean iar Kim Jong-Un „ascultând despre intenţia preşedintelui Moon Jae-In de a organiza un summit (…), a schimbat puncte de vedere (cu trimişii Seulului) şi a ajuns la un acord satisfăcător”, a informat KCNA.
Kim si membrii delegaţiei sud-coreene au schimbat de asemenea opinii despre măsurile ce trebuie adoptate pentru „a atenua tensiunile militare între Nord şi Sud şi a impulsiona dialogul şi cooperarea”.
Liderul nord-coreean a avut un „dialog sincer” cu trimişii sud-coreeni, le-a arătat „voinţa sa fermă de a îmbunătăţi legăturile Nord-Sud şi de a scrie o nouă istorie a reunificării” şi a dat instrucţiuni pentru „luarea de măsuri practice rapid” în vederea îmbunătăţirii relaţiei bilaterale.
Vizita emisarilor Seulului, prima, în mai bine de zece ani, a unei delegaţii sud-coreene de înalt nivel în Nord, a venit ca răspuns la călătoria istorică efectuată în februarie în Sud de Kim Yo-Jong, sora liderul nord-coreean, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarnă, şi în cadrul căreia Moon a primit invitaţia organizării în curând a unui summit intercoreean.
Dacă întâlnirea Kim-Moon ar avea loc, ar fi prima de acest fel după peste zece ani, ultimele astfel de reuniuni fiind organizate în 2000 şi 2007, la Phenian, între liderul nord-coreean şi tatăl lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, decedat între timp, şi preşedinţii de atunci ai Coreei de Sud, Kim Dae-Jung şi, respectiv, Roh Tae-Woo.
Cu toate acestea, Seulul, citat de AFP, a precizat în cursul serii că niciun acord concret nu a fost încheiat cu privire la o întâlnire a preşedinţilor Moon şi Kim.
Cele două părţi au „discutat” şi „au împărtăşit aceleaşi opinii” în alte puncte, a adăugat un oficial al preşedinţiei sud-coreene. Ele s-au întreţinut mai bine de patru ore şi au participat la un dineu, conform sursei citate, care a completat că precizări vor fi făcute publice în cursul zilei de marţi.
Emisarii preşedintelui sud-coreean au misiunea de a discuta mijloacele de favorizare a dialogului între Phenian şi Washington pe subiectul armelor nucleare.
Delegaţia îi include, între alţii, pe Suh Hoon, şeful Serviciului de Informaţii al Coreei de Sud, şi pe ministrul adjunct al Unificării, Chun Hae-Sung, al cărui minister tratează problemele intercoreene.
Delegaţia sud-coreeană urmează să revină marţi la Seul, de unde va pleca miercuri către Washington cu scopul de a informa asupra vizitei în Coreea de Nord, potrivit preşedinţiei sud-coreene.
Casa Albă a repetat că Nordul trebuie, înainte de a lua în considerare negocieri cu Statele Unite, să ia măsuri prealabile concrete în vederea denuclearizării.
Un purtător de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene, citat sâmbătă de presa de la Phenian, preluată de agenţia dpa, a declarat însă că cererea Washingtonului ca ţara sa să renunţe la arsenalul nuclear este „mai mult decât ridicolă”.