UPDATE 14.44 Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a denunțat duminică folosirea „tehnologiei rachetelor balistice” de către Coreea de Nord, informează AFP și EFE.
„Lansarea care a recurs la tehnologia rachetelor balistice, efectuată ceva mai devreme astăzi (duminică) de către Republica Democrată Coreea este pur și simplu o nouă încălcare gravă a obligațiilor sale internaționale”, a declarat Mogherini, citată într-un comunicat de presă. „Aceste acțiuni reprezintă o amenințare directă la adresa păcii internaționale și a securității în regiune și agravează tensiunile din Peninsula Coreea”, a avertizat Mogherini.
UPDATE 12.39 Autoritățile sud-coreene au recuperat duminică ceea ce pare a fi un fragment din conul căzut de la o rachetă pe care Coreea de Nord a lansat-o în cursul dimineții, a anunțat Ministerul Apărării de la Seul, citat de Reuters.
Recuperarea fragmentelor rachetei despre care Coreea de Nord a susținut că avea la bord un satelit pe care l-a plasat pe orbită ar putea oferi indicii cu privire la programul balistic al Phenianului.
Obiectul a fost găsit în sud-estul Insulei Jeju de către o navă a Marinei sud-coreene, a anunțat o oficialitate de la Ministerul Apărării. Conul protejează încărcătura sau satelitul transportat de o rachetă în spațiu.
UPDATE 10.57 Consiliul de Securitate se va reuni de urgență, duminică, la New York, în urma lansării unei rachete nord-coreene, au anunțat diplomați. Reuniunea, sub formă de consultări cu ușile închise, a fost cerută de Statele Unite și Japonia, membri ai Consiliului, și Coreea de Sud, notează AFP.
Japonia, Coreea de Sud, SUA, Franţa, Rusia, China condamnă gestul Coreei de Nord şi cer o reacţie dură şi imediată a comunităţii internaţionale sau prudenţă în abordarea chestiunii.
UPDATE 10.47 Deşi lansarea rachetei nord-coreene are scopuri paşnice, după cum afirmă Coreea de Nord, alte naţiuni, cum ar fi Japonia şi Coreea de Sud, văd în asta un test pentru lansarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în contextul recentei testări a bombei cu hidrogen, scrie CNN.
Un purtător de cuvânt al Centrului Strategic de Comandă al SUA, Martin O’Donnell, a declarat pentru CNN că pe orbita Pământului au fost detectate două obiecte noi.
Este vorba probabil despre satelitul nord-coreean Kwangmyongsong-4 şi o parte din racheta purtătoare (etapa a 3-a, cea care ajunge în spaţiu împreună cu obiectul purtat), a declarat David Wright, expert în controlul armelor.
UPDATE 10.24 Agenţia oficială de presă a Coreei de Nord a anunţat plasarea cu succes pe orbită a satelitului de observaţie Kwangmyongsong-4, rezultat al unui program de cinci ani de cercetare aerospaţială.
Racheta purtătoare Kwangmyongsong a fost lansată de la Centrul Spaţial Sohae, provincia Phyongan, la ora locală 09.00. Satelitul a intrat pe orbită după aproape 10 minute de la lansare, mai scrie agenţia nord-coreeană.
Satelitul va orbita Pământul la o altitudine de 500 de kilometri şi va înconjura planeta noastră în 95 de minute. Coreea de Nord susţine că aparatura instalată pe satelit are scopul de a observa Terra.
O prezentatoare a televiziunii oficiale a anunțat că acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis „plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pământului Kwangmyong 4… pe orbită”.
Şi agenția de presă sud-coreeană Yonhap, care a citat un oficial militar din Coreea de Sud, a anunţat că racheta nord-coreeană cu rază lungă de acțiune lansată duminică se pare că a plasat un obiect pe orbită.
Ministerul sud-coreean al Apărării nu a putut confirma imediat informația, dar a declarat că urmărește traiectoria de zbor a rachetei pentru a determina dacă lansarea a fost un succes, notează Reuters.
Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune duminică dimineață, în ciuda avertismentelor Statelor Unite și Coreii de Sud, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării, informează AFP.
Racheta a fost trasă în jurul orei 9.00 (0.30 GMT) de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreii de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
Regimul cel mai închis din lume a avertizat marți cu privire la intenția sa de a lansa în curând o rachetă transportând un satelit. Coreea de Nord asigură că programul ei spațial are scopuri pur științifice, dar Statele Unite și aliații lor îl văd ca o acoperire a programului de dezvoltare de rachete balistice intercontinentale (ICBM), amintește France Presse.
Un test de rachete balistice ar reprezenta „un nou act destabilizator și provocator”, au avertizat președintele american Barack Obama și omologul său chinez Xi Jinping, vineri într-o convorbire telefonică.