Coreea de Nord a confirmat că a efectuat marţi al treilea test nuclear „cu succes”, o operaţiune confirmată şi de către Ministerul Apărării vecinului şi inamicului său, Coreea de Sud.
„Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes”, a anunţat agenţia oficială KCNA, precizând că această operaţiune are ca scop să „apere securitatea naţională şi suveranitatea” ţării „împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite”.
Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran în Coreea de Nord, marţi, este un dispozitiv „miniaturizat”, a anunţat agenţia oficială KCNA
„Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor”, potrivit agenţiei oficiale.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a condamnat testul nuclear nord-coreean, care este „profund destabilizator”, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt.
„Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.
Conform agenţiei sud-coreene, „un seism artificial a fost detectat în Coreea de Nord”, în regiunea Kilju (nord-est) unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru teste nucleare.
Cutremurul a avut loc la ora locală 11:57 (04:57, ora României).
Seulul a estimat la şase-şapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear, marţi, în nord-estul Coreei de Nord, revizuind în scădere o estimare anterioară care anunţa o putere de zece kilotone.
Seismografele au detectat un cutremur cu magnitudinea 4,9 la instalaţia pentru teste nucleare utilizată de Phenian, în nord-estul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.
„Convertind, am calculat o putere cuprinsă între şase şi şapte kilotone”, a declarat purtătorul de cuvânt Kim Min-seok pentru presă.
Coreea de Nord a efectuat un test nuclear în pofida unui „avertisment ferm” din partea aliatului său chinez, a anunţat luni seara un diplomat la ONU.
Alt diplomat aflat în post la ONU a anunţat că marţi dimineaţa, după ora New York-ului, „urmează să se întrunească” Consiliul de Securitate, dar nu a fost în măsură să precizeze, pentru moment, orarul acestei reuniuni extraordinare.
„Chinezii au adresat nord-coreenilor un avertisment ferm, cerându-le să nu procedeze la acest test, atunci când a devenit evident că era iminent”, a declarat, sub protecţia anonimatului, primul diplomat citat.
„Ceea ce au făcut nord-coreenii reprezintă o adevărată sfidare la adresa chinezilor”, a subliniat el. Beijingul, Moscova şi Washingtonul s-au concertat de câteva zile şi „se vor înţelege rapid asupra faptului că se impune o acţiune fermă”.
Guvernul japonez a declarat marţi că este posibil ca un test nuclear să fi fost efectuat de Coreea de Nord.
„Credem că există posibilitatea ca în Coreea de Nord să fi fost efectuat un test nuclear”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă convocată de urgenţă. Un cutremur a fost detectat la ora locală 11:57 (04:57, ora României), cu o magnitudine de 5,2 în nord-estul Coreei de Nord de către agenţia japoneză de meteorologie.
„Guvernul va avea o reuniune de securitate la 12:45 (5:45, ora României) pentru a discuta măsurile ce trebuie adoptate”, a precizat Suga.
„Premierul a ordonat miniştrilor în cauză să adune informaţii şi să le analizeze, în cooperare cu Statele Unite, Coreea de Sud, China şi Rusia”, a mai adăugat acesta.
Premierul japonez Shinzo Abe a condamnat marţi noul test nuclear al Coreei de Nord, calificându-l drept „extrem de regretabil”, relatează AFP.
Acest test „încalcă o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Este extrem de regretabil şi vom protesta ferm”, a declarat Shinzo Abe, imediat după ce Phenianul a confirmat un test „reuşit”.
Centrul american de geofizică (USGS) a raportat o activitate seismică, confirmată de centre de supraveghere din Japonia, China şi Coreea de Sud. Conform USGS, hipocentrul s-a situat la aproximativ un kilometru adâncime.
O mişcare seismică suspectată că ar fi o explozie s-a produs marţi dimineaţa în Coreea de Nord, a anunţat Centrul Seismologic din China.
Magnitudinea cutremurului a fost măsurată la 4,9, a adăugat acest institut, într-un mesaj postat pe contul său oficial de microblogging, care confirmă „seismul artificial” detectat şi de către Coreea de Sud.
China, principalul aliat al Coreei de Nord, l-a avertizat în ultimele săptămâni pe imprevizibilul său vecin să nu procedeze la un nou test nuclear.
Aceste avertismente au luat forma unor comentarii de o virulenţă inedită în presa oficială chineză, care au mers până la a evoca o posibilă „ruptură” a relaţiilor dintre Beijing şi Phenian.
Partea chineză a agitat totodată ameninţarea unei reduceri a ajutorului chinez acordat Coreei de Nord, o ţară vlăguită care trăieşte cu ajutoare economice şi umanitare. În privat, această avertizare a fost calificată drept „istorică” de către unii diplomaţi americani implicaţi în dosarul nord-coreean.
În Japonia, agenţia meteorologică a subliniat că o mişcare terestră diferită de un seism natural a fost măsurată în Coreea de Nord.
Dacă acest test este confirmat, a fi vorba de al treilea test nuclear realizat de Coreea de Nord, după cele din 2006 şi 2009.
Ministrul sud-coreean al Apărării şi biroul prezidenţial încearcă să verifice dacă o detonare nucleară a avut loc, a transmis aceasta.
Phenianul a prevenit la sfârşitul lui ianuarie că intenţionează să efectueze un nou test nuclear, al treilea după cele din 2006 şi 2009.
Coreea de Nord a indicat că realizează acest test ca răspuns la sancţiunile sporite ale ONU după lansarea unei rachete, la începutul lunii decembrie, considerată de Washington ca fiind o rachetă balistică.
În mod neobişnuit, China şi-a avertizat vecinul, pentru care este singurul aliat din regiune, faţă de realizarea unui al treilea test nuclear.
Explozia detectată marţi în Coreea de Nord este identică precedentelor teste nucleare nord-coreene, a anunţat agenţia de control CTBTO cu sediul la Viena, adăugând că aceasta constituie „o ameninţare clară” la adresa securităţii internaţionale, relatează AFP.
Potrivit Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), această explozie prezintă aceleaşi caracteristici şi o localizare aproape „congruentă” cu testele nucleare realizate în 2006 şi 2009 de către Coreea de Nord.
„Dacă se confirmă că este vorba despre un test nuclear, acest act constituie o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi sfidează eforturile întreprinse în vederea consolidării dezarmării şi neproliferării nucleare în lume, în special (privind) încetarea testelor nucleare”, a anunţat CTBTO într-un comunicat.
Rusia condamnă testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord, apreciind că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, a declarat marţi o sursă diplomatică pentru agenţia Interfax, relatează AFP.
„Condamnăm aceste acţiuni ale Coreei de Nord şi considerăm, la fel ca în cazul lansării unei rachete balistice efectuate anterior, că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat această sursă.