Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, împărtășește secretele unui stil de viață sănătos și dezvăluie cauzele pentru care apare pofta de dulce.
Una dintre ele este nivelul scăzut de glucoză în sânge. Atunci când se întâmplă asta, creierul folosește glucoza ca sursă principală de energie, iar când nivelul acesteia scade, apare nevoia de a consuma dulciuri.
Alta este obișnuința și dependența. Zahărul acționează asupra centrilor de recompensă din creier, stimulând eliberarea de dopamină și creând un efect de dependență.
Factoriu emoționali joacă un rol foarte important. Stresul, anxietatea și depresia pot declanșa pofta de dulce ca o metodă de confort emoțional.
Iar ultimele sunt deficiențele nutritive. Lipsa anumitor nutrienți, cum ar fi magneziul sau cromul, poate duce la dorința de a consuma alimente bogate în zahăr.
„Pofta de dulce vine când nu atingem nivelul de sațietate. Secretul este să începi ziua cu proteine și legume. Dacă vrei să slăbești, tot așa arată mesele. Este foarte important ca alimentele să fie pregătite cu foarte puțin ulei.
O lingură de ulei are 200 kilocalorii. Și cu cel de măsline este la fel. Important este și să nu mai mănânci între mese. În loc să mâncați biscuiți, mai bine optați pentru fructe”, a spus Cori Grămescu.