Presa internațională, preluând Agenția de Presă Cehă, subliniază mesajul transmis de comisar privind disponibilitate Comisiei Europene de a examina solicitările statelor membre UE privind eventuale modificări ale programelor operaționale pe fondurile structurale.
De exemplu, acestea au libertatea de a decide dacă vor să utilizeze o parte din fondurile europene accesate pentru programele de ajutorare a migranților sau dacă intenționează să folosească sprijinul financiar primit pentru alte domenii. Deocamdată Italia este singurul stat care a anunțat că dorește să folosească banii accesați în primul rând pentru spitale mobile și grădinițe.
„Politica de coeziune se confruntă cu multe provocări și mă bucur să văd că miniștrii pe care i-am întâlnit astăzi la Praga sunt dornici să sprijine Comisia Europeană în ceea ce privește viitorul acestei politici după 2020 și să împărtășească din experiența lor valoroasă”, a afirmat comisarul european cu ocazia discuțiilor în formula Vișegrad 4+4, la care au participat reprezentanți din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și Bulgaria, Croația, România și Slovenia.
În acest context, Corina Crețu a subliniat că „2016 este un an crucial, dat fiind faptul că suntem în plină faza de implementare a noii perioade de programare”, fiind necesar ca în perioada următoare să fie prioritară buna implementare a programelor cu finanțare europeană, cu accent pe crearea de „creștere economică și locuri de muncă”.
„Am prezentat miniștrilor și părților interesate patru direcții care ar putea modela reflecția noastră privind viitorul acestei politici: nevoia de o mai mare flexibilitate; alinierea politicii la guvernanța economică europeană și impactul concret al acesteia în ceea ce privește creșterea economică și locurile de muncă; nevoia de o mai mare simplificare și accentul pe investiții eficiente”, a declarat Corina Crețu cu ocazia vizitei în Cehia.