Corina Creţu anunţă un nou mecanism de sprijin pentru România în domeniul absorbţiei fondurilor europene

Comisarul european Corina Crețu a prezentat la Bruxelles un ghid care va ajuta România și alte state europene să atragă mai ușor fondurile structurale, oferind sprijin autoritățile locale și promotorii proiectelor să profite la maximum de posibilitățile de combinare a fondurilor FEIS (Fondul pentru investiții strategice) și ESI(Fonduri structurale și de investiții).  
Alina Costache
23 feb. 2016, 10:21
Corina Creţu anunţă un nou mecanism de sprijin pentru România în domeniul absorbţiei fondurilor europene

„Combinarea acestor fonduri cu planul de investiții poate crește impactul asupra IMM-urilor, eficienței energetice, tehnologiei informației și comunicațiilor”, a precizat comisarul Corina Crețu. 

Aceasta a atras atenția că atingerea obiectivelor Planului de investiții pentru Europa reprezintă „un efort comun și toate sursele și părțile implicate trebuie să se mobilizeze”, iar în acest context trebuie exploatat la maximum „potențialul de creștere al fondurilor ESI, prin investiții strategice și orientate spre performanță, susținute de folosirea sporită a instrumentelor financiare”. 

„Conform estimărilor noastre, 300 de miliarde de euro ne lipsesc pentru a pune economia europeană înapoi pe un trend ascendent. Aceasta este o problemă, în special pentru cele 22 de milioane de oameni, care sunt în șomaj de azi.  De aceea, este extrem de important ca Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană să își unească forțele și să lucreze împreună pentru a umple aceste lacune de investiții”, consideră liderul român. 

Mai mult, Corina Crețu a transmis un mesaj de încredere în capacitatea Comisiei Europene de a colabora cu autoritățile locale și regionale pentru a dezvolta proiecte de dezvoltare, un accent special existând în cazul României, care trebuie să absoarbă aproape 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune 2014-2020. 

„Avem mijloacele necesare pentru a dezvolta o serie de proiecte mature, care sunt atractive pentru investitorii privați, pentru a umple eventualele lacune de finanțare, prin utilizarea pe scară largă a fondurilor de politica regională. Dar mai presus de toate, avem mijloacele pentru a se asigura că nici un proiect viabil nu este lăsat deoparte”, a subliniat comisarul european. 

În acest moment, rata de absorbție a României pentru alocarea de fonduri 2007-2013 a ajuns la 63,47% (sume declarate de Comisia Europeană). Astfel, România a reuşit să cheltuiască până la sfârşitul anului trecut aproximativ 11 miliarde din cele peste 19 miliarde de euro alocate de UE pentru cadrul precedent de finanțare. Conform previziunilor Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie ar urma să ajungă până la peste 75% anul acesta, prin plata proiectelor care nu sunt încă finalizate. 

Potrivit proiectului de buget al UE pe 2016, publicat miercuri de Comisia Europeană, Fondul de garantare al FEIS va beneficia de 2 miliarde de euro sub formă de credite de angajament şi 500 de milioane de euro sub formă de credite de plată, pentru a debloca investiţii de 315 miliarde de euro destinate Europei.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre