„Absorbția în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi și a operațiunilor aprobate este mult prea mic. (…) Prin urmare, ritmul dezvoltării de proiecte și al absorbției fondurilor europene trebuie accelerat. La Bruxelles am asigurat toate condițiile pentru ca România să atragă cât mai mulți bani europeni. Totul depinde acum în primul rand de autoritățile române”, a declarat Corina Crețu.
Comisarul european pentru politică regională a precizat că de la Bruxelles există tot sprijinul pentru ca România să înceapă să investească fonduri europene pentru dezvoltarea rețelelor de transport, a infrastructurii de sănătate sau pentru managementul deșeurilor.
Totodată, Corina Crețu a transmis autorităților române care ar trebui să fie prioritățile în acest moment. Printre acestea se numără simplificarea și eficientizarea procedurilor și a cadrului de implementare a proiectelor, reformarea sistemului achizițiilor publice, finalizarea hărții serviciilor medicale sau finalizarea și adoptarea de către Parlament a Master Planului pentru transporturi.
„În pofida întârzierilor și a sincopelor pe care cu toții le cunoaștem, România are în continuare mari șanse să recupereze decalajele de dezvoltare. De ea depinde, nu de altcineva. (…) Dacă în perioada 2007-2013 s-a reușit utilizarea a 3 din 4 lei puși la dispoziție de Uniunea Europeană înseamnă că se poate și mai bine, că există capacitatea de a îmbunătăți absorbția și de a dezvolta capacitatea administrativă”, a mai declarat Corina Crețu.
Comisarul a subliniat că este la curent cu nevoile de dezvoltare ale României, iar Comisia Europeană face tot posibilul pentru a ne ajuta țara.
„Ca om care provine din România, unde este o parte din sufletul meu, știu câtă nevoie avem de autostrăzi, de căi ferate moderne, de spitale noi. Uniunea Europeană a pus la dispoziția României 23 de miliarde pentru următorii patru ani, pentru a conduce la o îmbunătățire reală a vieții fiecărui român.
Dar există o mare întârziere cu implementarea proiectelor, iar absorbția în actualul cadru financiar este minimă. Dacă absorbția nu va începe în lunile următoare, România riscă să-și pună singură piedică în calea dezvoltării economice și sociale sustenabile. Totul depinde acum în primul rând de autoritățile române!”, a adăugat Corina Crețu.
Citeşte şi: Plenul Camerei a adoptat pachetul legislativ privind achiziţiile publice